NOGOMET

PREDSJEDNIK SLOBODE AZMIR HUSIĆ: Dostojanstveno predstavljamo BiH

Prvi čovjek tuzlanske ekipe

E. MUHAREMAGIĆ

29.6.2016

Prva utakmica pretkola Evropske lige vrlo brzo je pokucala na Slobodina vrata. Već sutra, Tuzlaci će na stadionu Bilino polje dočekati vrlo neugodnog izraelskog predstavnika Bietara iz jeruzalema, čiji igrači zagovaraju svoj trijumf nad Slobodom.

Prvi čovjek kluba iz Tuzle, Azmir Husić kaže da je Sloboda uložila ogromne napore da organizuje vrlo zahtjevnu utakmicu, jer se radi o izraelskim sportistima, koji uvijek imaju dodatne mjere osiguranja i bezbjednosti. Tuzlaci su nadljudskim naporima uspješno odgovorili i tom segmentu, a Husić poziva sve navijače Slobode, kao i sve ljubitelje fudbala da sportski i fer bodre ekipu s Tušnja. Jer dvanaesti igrač u ovom susretu je itekako važan za tuzlanske fudbalere.

- Nismo bili miljenici sreće i najmanje smo očekivali Izraelce za protivnika.  S druge strane, kada oni gostuju širom Evrope pojačane su mjere sigurnosti.  Mi smo se potrudili da maksimalno i na visokom nivou organizujemo sutrašnju utakmicu i da pokažemo Evropi, ali i Uefi da smo sposobni organizovati i vrlo zahtjevne sportske događaje. Sutra ćemo na Bilinom polju prije svega predstavljati našu državu BiH, pa zbog toga bih i apelovao na sve koji dođu na stadion da u sportskom duhu, fer i korektno bodre Slobodu. Ne trebaju nam ružne poruke i neka obilježja koja ne dolikuju sportskim manifestacijama.  Na taj način nanosimo samo štetu klubu, ali i našoj zemlji. Vjerujem da svi zajedno možemo pokazati i dokazati da smo ljudi od velikih dijela i da smo na neki način prevazišli neke standarde koji vladaju u našoj ligi - rekao je Husić.

Iako su posljednjih dana bili na neki način "zategnuti" odnosi na relaciji Uprava kluba i navijači, Sloboda će na Bilinom polju imati veliku podršku svoje navijačke skupine.

- Mi smo s našim navijačima uvijek otvoreni za razgovore i razna pitanja. Nedavno sam imao razgovor s predstavnicima Fukara, i oni su također najavili svoj dolazak. Uvjeren sam da će na dostojanstven način i kako to samo oni znaju bodriti naše momke na utakmici, jer svima nam je stalo da ostavimo što bolji utisak pred velikim auditorijem. - kazao je predsjednik Husić.

Husić je iskoristio priliku i na neki način apelovao na sve ljude koji će doći na utakmicu, da to učine nešto ranije, jer će vladati velike mjere sigurnosti, odnosno detaljne provjere ulaska na stadion.

- Silom prilika mjere sigurnosti za ovu utakmicu su podignute na viši nivo. Bit će zaista velike kontrole na ulasku u stadion,a očekuje se da otprilike proces ulaska na stadion potraje do 20- ak minuta. Razlog je što će biti nekoliko punktova.  Volio bih da navijači ne koriste pirotehnička sredstva, jer su novčane kazne u Evropi veoma visoke. Svi rekviziti ili zastave koji nemaju nikakve veze sa klupskim obilježijma se neće moći unjeti na stadion. U protivnom svi će biti vraćeni i neće se moći unjeti na stadion. Moja želja je da na dostojanstven način predstavljamo državu, grad i klub - govori Husić, i dodaje da nikakav govor mržnje nije potreban na sportskim terenima.

Da podsjetimo, Sloboda će sutra od 18. sati na Bilinom polju odigrati svoju prvu utakmicu u okviru prvog kola kvalifikacija Lige Evrope. Protivnik je Beitar iz Jeruzalema, sigurno jedna od najtežih ekipa koja se našla u ovom dijelu takmičenja