VIJESTI

CENTRALNA BANKA: Izlazak Velike Britanije iz EU ne ugrožava finansijsku stabilnost BiH

Ne očekuju se značajniji pritisci izvana na rast inflacije

Srna

29.6.2016

Izlazak Velike Britanije iz EU u ovom trenutku nema bilo kakav neposredan efekat na finansijsku stabilnost BiH, prije svega, na stabilnost bankarskog sektora, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH. 

U saopštenju se navodi da stabilnost valutnog odbora, kao modela monetarne politike u BiH, ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje i Centralna banka BiH nastavlja sa njegovom primjenom. 
 
Sa makroekonomskog stanovišta, BiH bi mogla da trpi određene negativne efekte po osnovu "Brexita" u mjeri u kojoj sve navedene turbulencije budu dovele do usporavanja privrednog rasta u evrozoni. 
 
S obzirom na to da se Velika Britanija ne može svrstati u kategoriju značajnih spoljnotrgovinskih partnera BiH, ne očekuju se značajniji direktni negativni uticaji po osnovu pada privredne aktivnosti u toj zemlji. 
 
Iz Centralne banke BiH ističu i da s obzirom na to da je na deviznom tržištu zabilježena deprecijacija eura, prije svega u odnosu na dolar, a imajući u vidu fiksan odnos domaće valute prema euru u aranžmanu valutnog odbora, navedena kretanja mogu uticati na deprecijaciju nominalnog, a i realnog efektivnog deviznog kursa konvertibilne marke, što, u kontekstu konkurentnosti domaće privrede na svjetskom tržištu, samo po sebi predstavlja pozitivnu činjenicu.
 
Osim u nekom ekstremnom scenariju, ne očekuju se značajniji pritisci izvana na rast inflacije u zemlji, s obzirom na snažan uticaj niskih cijena hrane i energenata i nizak nivo inflacije u eurozoni. Štaviše, jačanje dolara doprinosi smanjenju cijena nafte, do čega je u određenoj mjeri i došlo nakon objave vijesti o "Brexitu". 
         
"Ukratko, u ovom trenutku se ne očekuju snažniji direktni efekti na ekonomska i finansijska kretanja u BiH. U mjeri u kojoj se političke i neizvjesnosti na evropskim finansijskim tržištima budu reflektovale na usporavanje privrednog rasta u evrozoni, takav razvoj događaja može imati određene negativne efekte na ekonomsku aktivnost u zemlji", ističe se u saopštenju. 
 
Iz Centralne banke navode da trenutna politička neizvjesnost u Evropi i nestabilnosti finansijskih tržišta, sa potencijalom da imaju negativne makroekonomske efekte na evropsku/svjetsku ekonomiju, ne doprinose ambijentu za ubrzavanje privrednog rasta u BiH. 
 
"Objava rezultata referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su, suprotno preovlađujućim očekivanjima, građani te zemlje izglasali izlazak iz EU, uzrokovala je šok na finansijskim tržištima. Uslijedio je nagli pad vrijednosti tržišnih indeksa na finansijskim tržištima širom svijeta, pad prinosa na obveznice (rast cijena obveznica), rast cijena zlata, te deprecijacija britanske funte i evra prema vodećim svjetskim valutama", dodaje se u saopštenju. 
 
U suštini, kao što je to obično slučaj u periodu velikih neizvjesnosti i turbulencija, prisutan je bijeg ka kvalitetu - investitori ispoljavaju averziju prema povećanom riziku i raste tražnja za sigurnim aktivama, kao što su najkvalitetnije državne obveznice, zlato i sigurne svjetske valute. 
 
Izglasavanje izlaska Velike Britanije iz EU donijelo je i veliku političku neizvjesnost u Evropi koja, potencijalno, može imati dalje negativne efekte na finansijska tržišta.