BIH

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke Skupštine RS-a o popisu u BiH

Na odluku usvojenu 21. juna

Fena

29.6.2016

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) donio je danas odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na zaključke koje je Narodna skupština RS-a usvojila 21. juna, a u kojima se odbacuje o odluka o metodologiji popisa i ne prihvataju rezultati popisa stanovništva u BiH.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je proceduralno napravljena apsurdna situacija, jer su još 22. juna, u “Službenom glasniku RS-a” objavljeni zaključci Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima tada nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav, te poslovnici o radu parlamenta i Vijeća naroda RS-a.

Međutim, kaže, nije samo prekršena ta procedura, već je Narodna skupština RS-a, iako je dala na objavu zaključke, uputila ih i na izjašnjavanje Vijeću naroda.

Tvrdi da je time "krenuo cirkus iz jedne zakonodavne institucije u RS-u", a Klub Bošnjaka želi da vidi kakav će stav zauzeti Ustavn sud o svemu što se dogodilo.

- Narodna skupština RS-a je postala generator rušenja Ustava i svih drugih procedura, propisanih poslovnicima o radu tih institucija – kazao je Hadžiomerović.

S ciljem da se ukaže na sve te propuste, iako nisu prvobitno mislili da regiraju na sporne skupštinske zaključke, jer nemaju pravno dejstvo, ipak su odlučili da na njih stave veto.

- Želimo da čujemo stav pravnika i Sekretarijata za zakonodavstvo koji je morao regirati prije objave zaključaka u 'Službenom glansniku RS-a' – dodao je.

Zbog svega će uputi dopis predsjedniku Narodne skupštine RS-a, ali i OHR-u i ambasadama stranih država u BiH koje će upozoriti na takve neprihvatljive situacije u RS-u, kako se ne bi ponavljale u narednom periodu.

Ocjenjuje i da parlament RS-a nije mogao da raspravlja o zakonu o popisu u BiH u ovoj fazi.

- Oni mogu biti obavezujući samo za njena radna tijela, jer je Zakon o popisu u BiH usvojen na državnom nivou i za njega su glasali i poslanici iz RS-a – rekao je Hadžiomerović nakon sjednice Kluba Bošnjaka.

U "Službenom glasniku RS-a", od 22.juna, objavljena dva zaključka Narodne skupštine RS-a u vezi s popisom u BiH, iako se o njima nije izjasnilo Vijeće naroda RS-a, čime je prekršen entitetski Ustav.

Objavljen je zaključak parlamenta RS-a o usvajanju informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.godine, kao i zaključci u vezi sa spomenutom informacijom.

Tek nakon što i Vijeće naroda razmotri skupštinske akte, ukoliko nema povrede vitalnog nacionalnog interesa nekog od konstitutivnih naroda i ostalih, oni mogu biti objavljeni u "Službenom glansiku RS-a".

Narodna skupština RS-a je, 21.juna, na 17. posebnoj sjednici, sazvanoj povodom odluke direktora Agencije za statistiku BiH o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013., usvojila zaključke u kojima se navodi da ne prihvata “tu nezakonitu i štetnu odluku”.

U zaključcima je, između ostalog, navedeno da “organi i institucije RS-a neće ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i neće proizvoditi nikakva pravna dejstva”.

Parlamentarci iz Kluba “Domovina” (SDA, SBiH i HSP) napustili su zasjedanje prije glasanja uz upozorenje da u ovoj fazi entitetski parlament nema nadležnost da raspravlja o popisu stanovništva.