VIJESTI

Bosić podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke o popisu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Fena

29.6.2016

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić podnio je danas apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva, potvrdila predsjedavajuća Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH i potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Prema Zakonu o popisu stanovništva kao rok za objavu rezultata popisa postavljen je 1. juli, ali iz Agencije za statistiku BiH najavljeno je da će  30. juna, biti objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva.

Predstavnici vlasti iz Republike Srpske pozvali su više puta Jukića da povuče tu odluku pozivajući se na navodni međustranački dogovor.

Jukić je ranije odbacio navode da je Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine nezakonita prezentirajući svoje stavove i na hitnoj sjednici Predstavničkog doma 15. jula.

Tada je naglasio da je učinio sve da dođe do dogovora o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, dodajući da je odluku donio s ciljem da ne bude ugrožen popis stanovništva, ističući da je odluka donesena u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).