VIJESTI

KREMIĆ: U petak prezentacija rezultata popisa za područje FBiH

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH

Srna

29.6.2016

Federalni zavod za statistiku objaviće u petak, 1. jula, podatke o popisu stanovništva za područje Federacije BiH nakon što ih preuzme od Agencije za statistiku BiH, potvrdio je direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH (FBiH) Emir Kremić.

"Agencija za statistiku BiH sutra će objaviti prve podatke popisa stanovništva, a mi preuzimamo podatke koji su za nivo FBiH", rekao je Kremić. 

On kaže da će Federalni zavod za statistiku u petak iz saopštenja i zajedničkih tabela koje objavi Agencije za statistiku BiH samo uzeti podatke koji se odnose na nivo FBiH.

Iz Agencije za statistiku BiH ranije je saopšteno da će sutra prezentovati rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

U saopštenju se navodi da će, u skladu sa Zakonom o popisu, biti prezentovani rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci. 

Narodna skupština Republike Srpske donijela je prošle sedmice odluku da ne prihvata nezakonitu i štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. 

Prema ovim zaključcima, organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i koji neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.