ZDRAVLJE U KUĆI

Kako poništiti negativne efekte sunčevog zračenja

Njega kože lica tokom ljeta

Dr. Katarina Dujmović, dermatovenerolog

29.6.2016

Pravilnom i pravovremenom njegom i pripremom kože možemo izbjeći, ili velikim dijelom ublažiti negativan utjecaj sunčevih zraka te spriječiti mnoge neugodnosti. 

Piling je postupak kojim odstranjujemo mrtve ćelije s površine kože, pojačavamo površinsku mikrocirkulaciju i potičemo proces regeneracije kože. Tokom ljeta dobro bi bilo uraditi blagi piling barem jedanput sedmično.

Više vitamina

Tokom toplih dana za njegu kože lica preporučuju se preparati laganih tekstura koji ne zatvaraju pore. Najbolji učinak imaju preparati koji sadrže kombinaciju vitamina A, C, E i koenzima Q10 te minerala.  

Veliki dio proizvoda za svakodnevnu dnevnu njegu lica sadrži filtere za zaštitu od UVA i UVB zračenja, kako bismo se u svakom trenutku zaštitili od nepovoljnih utjecaja na našu kožu, zato je dobro odabrati upravo takvu kozmetiku za ljetne dane. 

Tokom toplih dana korisno je svakodnevno upotrebljavati i proizvode s termalnim vodama. Termalna voda i njeni sastojci potiču regeneraciju kože te djeluju smirujuće i protuupalno, a posebno je djelotvorna kod nadražene kože. Suhoj koži vraća prirodnu vlažnost.

Oko očiju 

Proizvodi namijenjeni njezi područja oko očiju odgovaraju vrlo tankoj i osjetljivoj koži, imaju drenažno i hidratantno djelovanje, sprečavaju kongestiju i usporavaju stvaranje bora, a ultralagane teksture olakšavaju njihovo prodiranje u dublje slojeve kože. Nosite kvalitetne sunčane naočale koje pružaju  zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Limfnom drenažom potiskuje se limfa koja odvodi različite toksine i nusprodukte metabolizma prema glavnim limfnim čvorovima, a istovremeno poboljšava dotok nove limfe. 

Dovoljno vode

Nemojte zaboraviti piti dovoljne količine vode. Najbolji izbor su voda i čajevi bez šećera. Treba smanjiti unos masne hrane i ugljikohidrata. U ishrani treba biti što više beta-karotena. 

Beta-karoten

Beta-karoten je jedan od najpoznatijih antioksidansa i nalazi se isključivo u biljkama. Ovaj nutrijent naziva se i „prirodni suncobran“ jer štiti kožu od opasnog ultraljubičastog zračenja, smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka. Nalazi se u žutom i narandžastom povrću i voću, te tamnozelenom lisnatom povrću.

Prilikom izlaganja suncu uvijek koristite kremu s visokim zaštitnim faktorom SPF 30+ ili 50+.