VIJESTI

Podignuta optužnica protiv Željka Trogrlića, oštetio budžet BiH za više od 75.000 KM

Porezna utaja

Redakcija

29.6.2016

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Trogrlića (56) iz Zenice, državljanina BiH, odgovornog lica u preduzeću "DILAVER COMPANY" d.o.o. Zenica.

Prema navodima optužnice, optuženi Trogrlić se tereti da je u periodu od oktobra 2009. do januara 2010. godine, kao direktor i odgovorno lice preduzeća „DILAVER COMPANY“ d.o.o. Zenica, pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, između ostalog fakture sa otpremnicama, vagarske listove i drugu prateću dokumentaciju, o navodnom  prometu, odnosno kupovini otpadnog čelika i limova od određenog pravnog lica, u ukupnom iznosu od 518.311,40 KM, sa uračunatim PDV-om.

Optuženi Trogrlić, tereti se da je pribavljenu fiktivnu dokumentaciju proslijedio u knjigovodstvo radi evidentiranja u poslovnim knjigama pravnog lica „DILAVER COMPANY“ d.o.o. Zenica, na osnovu čega je pravno lice u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazalo i obračunalo, te putem podnošenja PDV prijava lažnog sadržaja ostvarilo neosnovan i nezakonit odbitak ulaznog poreza u iznosu od 75.310,00 KM, za koji je oštetio budžet BiH.

 "DILAVER COMPANY" d.o.o. Zenica, tereti se za raspolaganje protivpravnom imovinskom koristi u navedenom iznosu koji je pribavio optuženi Trogrlić.

Optuženi Trogrlić tereti se da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. KZ BiH u vezi sa članom 54. KZ BiH, a pravno lice „DILAVER COMPANY“ d.o.o. Zenica tereti se za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. KZ BiH, u vezi sa članovima 54. i 124. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.