VIJESTI

Božić i Pačavra izvinili se vjernicima

Nakon napada pred vrbanjskom džamijom

G. DAKIĆ

29.6.2016

Ljubiša Božić i Branko Pačavra, koji su prošle sedmice uhapšeni zbog remećenja javnog reda i mira ispred džamije u Vrbanji, jučer su se izvinili svim vjernicima. Oni su istakli da nikoga nisu željeli povrijediti i da je prenesena samo „gruba verzija događaja“.

Incident se dogodio prošlog četvrtka kada su Božić i Pačavra došli pred džamiju u vrijeme teravih-namaza, a potom je Božić počeo psovati okupljenim vjernicima i vrijeđati ih na nacionalnoj osnovi. Imao je nož i prijetio je da će poklati sve prisutne, dok je Pačavra ostao u automobilu i pokušao ga smiriti. 

bozic

Božić: Nisam želio povrijediti nikoga

- Izvinjavam se vjernicima ako smatraju da sam im nešto nažao učinio, nisam želio da bilo koga povrijedim. Tačno je da sam imao manji nož kojim sam se posjekao, ali nisam ga ni na koga potezao - kazao je Božić.

On dodaje da je samo želio pokazati da mu niko ne može zabraniti da uđe gdje želi. 

Redakciji „Dnevnog avaza“ obratio se i Branko Pačavra, koji je završio Bogosloviju i sveštenik je. On ističe da žali zbog nemilog događaja u Vrbanji.

- Našao sam se u nelagodnoj situaciji i izložen javnoj sramoti. Kao Božićev suvozač nisam znao da će se na putu prema kući zaustaviti kod vrbanjske džamije. Kada sam uvidio njegove nezrele namjere, molio sam ga da ne izlazi - rekao je Pačavra. 

branko-pacavra

Pačavra: Izložen javnoj sramoti 

Kaže da se cijeli život druži s Bošnjacima i da je s njima u prijateljskim odnosima. 

- I sam sam vjernik, odnosno vjeroučitelj, učestvovao sam u međureligijskim dijalozima za mir i nikada nisam uvrijedio nijednu religiju, a kamoli vjerski objekt, vjernike i molitvu - istakao je on. 

Ljubiša Božić džamiji u Vrbanji u znak izvinjenja poklonio je sliku Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci. Istakao je da na taj način želi ispraviti grešku