VIJESTI

Traju dogovori za deblokadu puta ka EU

Predsjedništvo BiH želi uraditi zadaću prije odlaska kod Merkel

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

29.6.2016

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović intenzivirali su posljednja dva dana razgovore s liderima stranaka parlamentarne većine na državnom nivou kako bi još jednom razmotrili sve opcije u vezi s usvajanjem izvještaja o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i mehanizma koordinacije, saznaje „Dnevni avaz“. 

Velika težina

U razgovorima učestvuje i treći član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji, kao i Vlada Republike Srpske, odbija prihvatiti izvještaj o prilagodbi SAA, što je ohrabrujući znak. Upravo iz ovih razgovora Čović crpi optimizam da bi do kraja sedmice, do kada je krajnji rok, izvještaj o adaptiranom sporazumu mogao biti usvojen. 

Još nije poznato hoće li do sutrašnjeg sastanka trojice članova Predsjedništva BiH s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu i biti konkretnijih pomaka u vezi sa SAA, ali preostali uvjeti kako bi BiH dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji bit će tema berlinskog sastanka. Inače, kako saznaje „Avaz“, osim sastanka s Merkel, koji svakako ima najveću težinu u svjetlu aktuelnih dešavanja u BiH, ali i Evropskoj uniji, članovi Predsjedništva BiH  imat će još niz značajnih susreta. 

mladen-bakir

Izetbegović i Ivanić: Kako prevazići razlike

Prije sastanka s Merkel, Izetbegovića, Čovića i Ivanića u jutarnjim satima u četvrtak ugostit će predsjednik Njemačke Joakim Gauk (Joachim Gauck). On će bh. državni vrh dočekati u dvorcu Belvi, koji je zvanična rezidencija njemačkog predsjednika. 

Važnost privrede

Nakon toga tačno u podne počet će dvosatni sastanak kolektivnog šefa države BiH s kancelarkom Merkel. Detalji sastanka s najutjecajnijom političarkom Evrope i jednom od najmoćnijih žena svijeta bit će saopćeni na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

Članovi Predsjedništva BiH, kako dalje saznajemo, susrest će se i s predstavnicima njemačkog Bundestaga, i to prilikom održavanja okruglog stola u organizaciji Fondacije „Konrad Adenauer“. Jednodnevnu posjetu Berlinu članovi Predsjedništva BiH okončat će susretom s njemačkim privrednicima, tokom kojeg će biti razmotrena dosadašnja i eventualno proširivanje buduće saradnje. 

Čović i u Frankfurtu 

Čović će 1. jula posjetiti Frankfurt na Majni, gdje će posjetiti Frankfurtsku berzu te se sastati s članovima vlade savezne pokrajine Hesen. Čović će u tom gradu prisustvovati i Forumu „Privredni dan BiH“, koji će biti održan pod njegovim pokroviteljstvom.