VIJESTI

TOMIĆ: Prijete mi zbog pisma Dodiku

Advokat protestirao zbog negiranja bosanskog jezika

Autor:A. Nu.

29.6.2016

Duško Tomić, advokat roditelja 200 djece iz Janje koja pohađaju OŠ "Meša Selimović", zaprimio je jučer nekoliko anonimnih prijetnji, i to neposredno nakon što je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uputio pismo u kojem je zatražio da se prestane s diskriminacijom koja se provodi nad djecom u ovom mjestu, jer im se brani izučavanje bosanskog jezika.

- Od Dodika nisam dobio nikakav odgovor, jer on ne želi komunicirati s običnim ljudima. On samo komunicira s Vladimirom Putinom i predsjednikom Kine. Već sam na takve prijetnje postao imun. Ne bojim se. Mene više žaloste ta djeca u čijim đačkim knjižicama umjesto bosanskog jezika piše „jezik bošnjačkog naroda“ - kaže Tomić.  

dodik

Dodik: Bez reakcije

Dodiku je poručio da je bosanski jezik stariji i od njega i od Republike Srpske te naveo da djeca u Janji, kao i u cijeloj RS, imaju pravo na izučavanje maternjeg jezika.

- Moram priznati da sam tokom boravka u Janji osjetio mučninu u stomaku kada sam vidio tu uplašenu djecu i njihove roditelje kojima su u Janju poslali stotine policajaca. To je strašno, to se ne može opravdati - ističe Tomić.  

Iako na pismo još nije dobio nikakav odgovor, Tomić kaže da je morao reagirati, jer ne može ostati slijep na probleme ove djece. 

- Jasno je da bosanski jezik spore oni koji su BiH 1992. godine rušili granatama, topovima, raketama, sada žele da je ruše olovkom. Svidjelo se to Dodiku ili ne, bosanski jezik je stariji i od njega i od RS - kaže Tomić. 

Dodao je da će se zbog negiranja jezika ponovo obratiti Ustavnom sudu.