DIJASPORA

JAKUPOVIĆ U NJEMAČKOJ: Folklorom širimo pozitivnu energiju i ponosimo se što smo državljani BiH

Kozarčanin već dvije godine na čelu Kulturno umjetničkog društva "SAAR"

Autor:B. ŠIŠIĆ

29.6.2016

Mehmet Jakupović iz Kozarca je već dvije godine na čelu Kulturno umjetničkog društva "SAAR" iz njemačkog grada Saarbrücken, a na početku razgovora upoznao nas je sa tim društvom i o tome kako je postao predsjednik.

- Priča o nama, našem gradu, našem radu je komplikovana do neba ali ipak je na kraju sve kako treba. Kulturno umjetničko društvo Saarbrücken postoji skoro sedam godina. Prvih pet godina ga je vodila omladina sama, tačnije sami igrači, što je za to vrijeme bilo jako pohvalno ali su došli u vrijeme kada su se oni sami počeli ženiti, udavati, upisivati na razne fakultete i slično i tako doživjeli skoro raspad. To je bilo ono ružno vrijeme za naš narod u Saarbrückenu jer se baš tad razdvojio džemat na dva dijela - priča nam Jakupović.           

On kaže da je pratio folklor od početka i nije mogao podnijeti da se društvo ugasi do kraja jer više ne bi bilo druženja djece i dodira sa kulturom BiH.

saarbr-cken

Mladi uživaju u folkloru

- Nije bilo lako biti između dva džemata i skupljati one koje isto tako vole folklor, narod je bio oprezan. U to vrijeme, niko nikom nije vjerovao, jer je insan morao da pripada nekom od džemata ali ipak sposoban da oživi folklor. Danas je ta priča iza nas i niko o tom ne priča, danas se družimo svi skupa, putujemo, organizujemo sijela, smotre folklora i slično - ističe Jakupović.

Nastupali su u Pragu, Beču, Dortmundu, Manheimu, Hanau, Bitburgu, Darmstadtu, Haßlochu, u Saarbrückenu, a kažu da su posebno ponosni što su doživjeli taj prioritet da nastupaju u oba džemata u Saarbrückenu. Građani oba džemata ih vole i podržavaju njihov rad, a kako ističe Jakupović, najbitnije jeste da im šalju svoju djecu što i jeste najveće blago cijele priče.

- Folklor se sastoji od djece iz oba džemata, upravni odbor također i ovom prilikom bi da pohvalim i da se zahvalim za njihovo vrijeme i strpljenje ženama koje čine upravni odbor, a to su Maida Talic, potpredsjednica, blagajnica Almija Seki , Suzana Mujaknovic i Šejla Tulundžić. Danas više nemamo problema među ljudima. Planiramo da početkom naredne godine organizujemo prvu smotru folklora u Saarbrückenu, odlazak u Istanbul gdje nas čeka više hiljada ljudi i publike, nekoliko nastupa u Bosni…Uživamo u druženje, širimo pozitivnu energiju i ponosimo se što smo državljani BiH - kazao je Jakupović.