VIJESTI

Bosić i Krišto na Forumu Krans Montana u Beču

Saopćenje iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine

Fena

29.6.2016

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto učestvovat će na 27. godišnjem zasjedanju Foruma Krans Montana, koji će, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Austrije Heinza Fischera, biti održan u Beču od 29. juna do 1. jula.

Centralna tema foruma, koji okuplja šefove država i vlada, kao i vodeće parlamentarce iz cijelog svijeta, je rasprava o jedinstvu i budućnosti Evrope, od njenog centralnog dijela do krajnjeg istoka.

Obraćanje Bosića predviđeno je u okviru sesije posvećene promoviranju globalnog dijaloga između parlamenata i religija, kao i ključnoj ulozi parlamentarne diplomatije u oblikovanju boljeg društva i razumijevanja među narodima i religijama.

Krišto će se učesnicima foruma obratiti u okviru sesije o jednakosti žena u javnom i privatnom sektoru, te ulozi žena u procesu donošenja ključnih odluka na državnom nivou.

Tokom foruma bit će riječi i o migrantskoj krizi kao globalnom izazovu, te o novom konceptu međunarodne odgovornosti kao odgovoru na ovu krizu.

Predviđene su i rasprave o energetskoj sigurnosti, koridorima za energetski transport, povećanju obima korištenja obnovljivih izvora energije na globalnom nivou, kao i o zaštiti čovjekove okoline, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.