VIJESTI

Povoljni uslovi za vožnju na putevima u BiH

Stanje na putevima

Autor:(Dž. Č.)

29.6.2016

Prema podacima iz Informativnog centra BIHAMK, povoljni uslovi za vožnju karakterišu ovoga jutra odvijanje saobraćaja na putevima u BiH. Vozi se po suhom kolovozu uz pojačanu frekvenciju vozila u gradskim centrima, dok je na ostalim dionicama saobraćaj umjerenog intenziteta.

Kraći zastoji mogući su na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na autoputu A-1 saobraća se bez vanrednih ograničenja.

Zbog izgradnje vijadukta na autoputu Banja Luka-Bosanska Gradiška, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani.

Radovi na deminiranju terena izvode se na magistralnom putu M-1.8 Orašje-Lončari u mjestu Dusine. U vremenu od 07 do 15 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Sanacioni radovi aktuelni su i na dionici M-5 Tranzit kroz Sarajevo, gdje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.  Ostala vozila saobraćaju naizmjenično-jednom trakom, uz povremene obustave saobraćaja.

Do kraćih zastoja zbog izvođenja radova, dolazi i na putnim pravcima: M-5 Rakovica-Kobiljača, M-17 Nemila-Topčić Polje, M-6 Čapljina-Ljubuški, M-16.2 Prozor-Bugojno, M-15 Ključ-Sanski Most i M-14 Srbljani-Bihać.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT

Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Orašje-Lončari, zbog deminiranja terena u mjestu Dusine od 07 do 15 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

M-4 

Gračanica, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Gračanici saobraća se jednom trakom.

Priboj-Simin Han, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Banja Luka (Rebrovac)-Čelinac, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-4.2 

Velika Kladuša, zbog izgradnje kanalizacijskog kolektora na snazi je obustava saobraćaja u ulici Ive Marinkovića (od ulice Hamdije Pozderca do ulice Maršala Tita) i u ulici Zuhdije Žalića (od ulice Maršala Tita do mosta na Grabarskoj rijeci ). Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na regionalni put R-401 i na lokalne puteve.

M-5

Rakovica-Kobiljača, zbog radova na izgradnji distributivnog cjevovoda, saobraćaj se u vremenu od 08 do 17 sati odvija jednom trakom-naizmjenično.

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.  Ostala vozila saobraćaju naizmjenično-jednom trakom, uz povremene obustave saobraćaja do 30 minuta.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6

Čapljina-Ljubuški, (raskrsnica za Kravice) zbog izvođenja sanacionih radova, saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično

M-6.1

Livno (na spoju sa M-16) zbog izgradnje kružnog toka saobraćaj se odvija usporeno uz povremene obustave i preusmjeravanja na alternativne pravce.

M-15

Kamičak-Ključ zbog radova na sanaciji škarpe iznad i ispod nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

M-16 

Donji Vakuf, zbog radova na sanaciji škarpe, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-14

BIhać-Srbljani,u toku su radovi na sanaciji udarnih rupa. Saobraćaj se na mjestu izvođenja radova odvija jednom trakom naizmjenično.

M-16.2 

Prozor-Bugojno zbog radova na redovnom održavanju magistralnog puta, saobraća se usporeno uz povremene kraće obustave.

M-17

Topčić Polje-Lašva (Nemila) zbog radova na sanaciji škarpe iznad nivele ceste, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka) u toku je izgradnja priključaka magistralnog puta na budući autoput, pa je saobraćaj regulisan privremeno postavljenom signalizacijom, čije je poštivanje obavezno.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. 

Kladanj (most preko rijeke Drinjače), zbog radova na mostu saobraća se jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI

R-435 Nevesinje-Berkovići - u toku su radovi na rekonstrukciji i modernizaciji ove dionice, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-454a Bratunac-Drinjača - zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-469 Živinice-Međaš u toku su sanacioni radovi, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično,  jednom trakom.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO

- Zbog izvođenja radova na polaganju završnog sloja asfalta danas i sutra od 09 do 18 sati doći će do potpune obustave saobraćaja u ulici Grbavička (od raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića do raskrsnice sa ulicom Zagrebačka). Alternativni pravac kretanja za vrijeme obustave je Grbavička-Hamdije Čemerlića-Zagrebačka.

- Zbog izvođenja radova od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Zlatikuša i na dijelu ulice Šekerova (od spoja sa ulicom Zlatikuša do spoja sa ulicom Zaima Šarca), izuzev za stanovnike pomenutih ulica.

- Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice na dijelu ulica Ante Babića i Ive Andrića (spoj “X” transferzale i novoizgrađene “A” transferzale), obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Ive Andrića (od raskrsnice sa ulicom Olimpijska do raskrsnice sa ulicom Ante Babića).

-Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama: Stjepana Tomića, Avde Jabučice i i Branilaca Hotonja

-Zbog izvođenja radova na izgradnji  kolektora usporeno se saobraća na lokalnom putu Ljubovčići-Jeleč-Pazarić (od 08 do 17 sati).

TUZLA

-Zbog izvođenja radova, do 04.07. obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Aleja A. Izetbegovića (od raskrsnice sa ulicom M. Tita do raskrsnice sa ulicom ZAVNOBIH-a).

ZHK

Zbog vjerskog praznika u noći 29/30.06. od 20 do 02 sati potpuno će biti obustavljen saobraćaj teretnih vozila na magistralnom putu M-6.1 kroz mjesto Kočerin. Policija će ova vozila preusmjeravati na alternativni pravac preko Gruda. Istovremeno se očekuje i usporeno saobraćanje putničkih vozila kroz mjesto Kočerin.