REGION

ISPOVIJEST HRVATA: U Njemačkoj se posebno cijeni rad, niko vas nikad neće zakinuti!

22-godišnjak iz Požege otvorio dušu

(D. K.)

28.6.2016

Darijo Stanušić, 22-godišnjak iz Požege, u svijet je otišao već nakon završene srednje škole. Najviše ga razočaralo što u Hrvatskoj, kako navodi, nema baš nikakve budućnosti za mlade, te su osuđeni svoj život nastaviti izvan matične države.

Zlatna vremena

- Odmah sam majci, ocu i sestri pronašao posao. Sada su opušteniji, sretniji i zadovoljniji. Konačno dobiju ono što zarade. Otac kaže da su ovo zlatna vremena, kad ih uspoređuje s posljednje dvije godine provedene u Hrvatskoj - rekao je Stanušić u razgovoru sa "Večernji list".

On radi na CNC mašini, a do radnog mjesta ima pet minuta vožnje biciklom.

- Kada sam završio praksu, direktor mi je odmah ponudio stalni posao. Ukupno nas je zaposleno 15. Radni dan počinje u sedam sati i traje do 16 sati. Imamo sat vremena pauze, a s plaćom sam više nego zadovoljan. Nedavno sam ovdje zaposlio i svog budućeg vjenčanog kuma - rekao je Stanušić.

Nisu samo roditelji, sestra i kum uz njega. Dariju se nakon šest mjeseci pridružila i zaručnica koja u Njemačku planira dovesti svoje roditelje.

- U dvije godine puno toga smo postigli zajedno. Kupili smo automobil i uštedjeli novac za svatove. Vjenčat ćemo se ovog ljeta u Hrvatskoj. Također, dvaput godišnje možemo otići na odmor. To nikako ne bismo mogli zaraditi u domovini, zbog čega i ne razmišljamo o povratku - dodaje on.

Uređena zemlja

Za glavne prednosti Njemačke ističe mogućnost štednje, lakog zaposlenja...

- Ovdje se posebno cijeni rad, to me oduševilo. Niko vas nikad neće zakinuti - ističe Stanušić.

Za kraj je poslao poruku svojim vršnjacima.

- Preporučujem im da svakako probaju nešto novo, ako imaju priliku neka odu u svijet. Na početku će morati stisnuti zube i izdržati, ali isplatit će im se. Svoju djecu također u budućnosti vidim ovdje. Ovo je uređena zemlja koja pruža daleko više mogućnosti od Hrvatske - zaključio je Stanušić.