VIJESTI

VIK: Rekonstrukcija kanalizacione mreže u naselju Šip

Vrijednost radova je 207.460,65 KM

Fena

28.6.2016

Na osnovu Sporazuma čiji su potpisnici KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o Sarajevo i Općina Centar, otpočela je aktivnost na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione mreže u ul. Dejzina Bikića u naselju Šip.

Po riječima Benjamin Kardaša, rukovodioca Službe za održavanje kanalizacione mreže, razlozi za ovom rekonstrukcijom su česti problemi izlijevanja feklanih voda a ujedno i plavljenja zbog nefunkcionisanja postojeće kanalizacione mreže.

- Postojeći fekalni kanal je napravljen prije otprilike 40 godina i on je tada zadovoljavao potrebe stanovnika ove ulice. Međutim, ekspanzijom u izgradnji objekata povećana je i produkcija otpadnih voda a problem je dodatno postao veći, što su se na ovu mrežu priključili oluci stambenih objekata. U tom slučaju postojeći kanal nije u mogućnosti svojim kapacitetom prihvatiti svu vodu i kao rezultat imamo plavljenja - istakao je Kardaš.

Vrijednost radova je 207.460,65 KM, a Sporazumom je predviđena rekonstrukcija fekalnog kanala u ukupnoj dužini od 152 m profila cijevi 400mm i zacjevljenje potoka u ukupnoj dužini  od 140 m profila cijevi 700 mm koji će se koristiti za priključenje kišne kanalizacije.

Ovom rekonstrukcijom kanalizacione mreže značajno će se promijeniti situacija s odvodnjom otpadnih voda spomenute ulice i time će se napraviti preduslovi za daljnju rekonstrukciju kanalizacione mreže uzvodno od mjesta rekonstrukcije, saopćeno je iz Službe informisanja KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.