GLOBUS

VARŠAVA: Vaščikovski traži ostavku rukovodstva Evropske komisije

Zahtjev poljskog ministra spoljnih poslova

Srna

28.6.2016

Poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski uputio je danas zahtjev da izvršni lideri EU podnesu ostavku jer njihova politika nije uspjela da očuva jedinstvo evropskog bloka.

Vaščikovski je, takođe, naglasio da određena prava Evropske komisije treba da budu prenesena na Evropsko vijeće, koji, za razliku od izvršnog tijela EU, ima demokratski mandat.

Vladajuća poljska partija Zakona i pravde /PiS/ u sporu je sa Briselom oko brojnih pitanja, poput rada Ustavnog suda, politike prema migrantima, klimatskiH promjena i sječe starih šuma.

"Pitamo da li ovo rukovodstvo Evropske komisije, koje je prije nekoliko sedmica tražilo od političara da ne slušaju svoje birače, ima pravo da nastavi sa radom. Prema našem mišljenju, nema pravo", kaže Vaščikovski.

On je naglasio da novi političari i komesari treba da preuzmu ulogu da "poprave" Evropu i da bi prvenstveno prerogative trebalo dati Evropskom savjetu, jer ima demokratski mandat.

U maju je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao da šefovi pojedinih država slušaju samo birače a ne razvijaju "zajednički evropski smisao".