VIJESTI

BOROVAC: U ovoj i narednoj godini bit će izgrađeno 1.800 stambenih jedinica

Konferencija "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe - Regionalna saradnja"

Fena

28.6.2016

Sastanak Upravnog odbora i Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa (RSP), kojem su prisustvovali svi glavni donatori koji su donirali sredstva za Regionalni stambeni program na međunarodnoj Donatorskoj konferenciji "Trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe - Regionalna saradnja", održan je danas u Sarajevu.

RSP-om su predviđena stambena rješenja za 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

- Bosni i Hercegovini je do sada odobreno oko 80 miliona KM, od oko 200 miliona KM koliko je predviđeno za našu zemlju na Donatorskoj konferenciji - kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Naglasila je da zahvaljujući 80 miliona KM koji su do sada odobreni kroz četiri potprojekta Regionalnog stambenog programa „krenuli smo u proces intenzivne gradnje“ kroz koji će u ovoj i narednoj godini biti izgrađeno 1.800 novih stambenih jedinica.

Ministarstvo s donatorima, istakla je Borovac, planira nastaviti obnovu i izgradnju sve do okončanja planiranih 5.400 stambenih rješenja putem Regionalnog stambenog programa za najugroženije porodice u društvu - povratnike i interno raseljene osobe.

- Bitno je naglasiti da Regionalni stambeni program nije samo na dobrobit raseljene populacije nego od njega korist ima region u cjelini jer saradnja među partnerskim zemljama pomaže osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, doprinosi pomirenju i većoj stabilnosti u regionu - kazala je Borovac.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Fermin Cordoba odao je posebno priznanje vlastima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čvrstom opredjeljenju u implementiranju Regionalnog stambenog programa.

- Jedna od najvažnijih karakteristika ovog regionalnog procesa je snažan osjećaj lokalne odgovornosti ovih četiriju partnerskih zemalja, koje su zajednički podržale njihove kolege iz međunarodnih organizacija. OSCE ima čast podržati i doprinijeti ovom regionalnom nastojanju da se riješi vrlo teška situacija pojedinih osoba koje su  raseljene nakon sukoba koje su zadesili ovaj region tokom 90-ih godina prošlog vijeka - izjavio je Cordoba.

Glavni donator programa je EU s učešćem od 460 miliona KM, a značajna sredstva osigurale su vlade Sjedinjenih Američkih Država te Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i druge zemlje donatori.

BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Vladi Brčko Distrikta BiH.