VIJESTI

BEVANDA-PARODI: Obavljene tehničke pripreme kako bi počela realizacija programa s MMF-om

Saopoštenje Ministarstvo finansija i trezora BiH

Redakcija

28.6.2016

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisca Parodija s kojim je razgovaro o aktivnostima koje su u toku kako bi se nastavila saradnja BiH i ove finansijske institucije.

Na sastanku je istaknuto da je nakon posjeta delegacije MMF-a u maju ove godine Fiskalno vijeće BiH postiglo saglasnost o prihvatanju novog proširenog programa, te se polovinom maja očekuje i odluka Odbora MMF-a o tome.

Ministar Bevanda informirao je rezidentnog predstavnika MMF-a da su obavljene tehničke pripreme koje su u nadležnosti Ministarstva finansija i trezora BiH kako bi počela realizacija ovog programa s MMF-om.

Tokom sastanka bilo je riječi o aktivnostima koje se vode u Ministarstvu finansija i trezora BiH u pripremi proračuna za iduću godinu nakon što je usvojen i Globalni fiskalni okvir za razdoblje 2017.-2019. godina

Sagovornici su se složili da je nužno nastaviti provođenje strukturalnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH, kao i programe s međunarodnim financijskim institucijama koje daju potporu reformskim procesima, poput Svejtske banke, ali i Europske unije.