BIZNIS

Hercegovačke firme vape za kvalificiranom radnom snagom

Tržište radne snage ima dosta kontradiktornosti

Fena

28.6.2016

- Na području Hercegovine trenutno je nedostatak učenika u građevinskim, turističkom i metalurškim srednjim školama, a firme upravo imaju potrebu za tom kvalificiranom radnom snagom - kazao je stručnjak za ekonomski razvoj Privredne komore grada Mostara (GKM) Jens Müller.

On je na konferenciji u Mostaru na temu realnih potreba za deficitarnim zanimanjima, pozvao učenike da se prijave za te vrste profesija, napominjući kako im je i GKM spremna pomoći u smislu spajanja sa zainteresiranim firmama.

Jens Muller je ocijenio kako je po tom pitanju potrebno podići svijest kod učenika i roditelja te povećati socijalno društveno priznanje tih profesija.

- Smatramo da je za to potrebno da su učenici u kontaktu od početka s firmama te da dobivaju simboličnu plaću, kao što im je potrebno osigurati i perspektivu u budućnosti, u smislu osiguranog rada nakon završetka školovanja. Također je potrebno raditi na promociji firmi u smislu poboljšanja imidža tih profesija te napraviti neki akcijski plan kako bi se poboljšalo društveno priznanje tih profesija - ocijenio je Muller.

Napomenuo je kako tržište radne snage ima dosta kontradiktornosti, odnosno na jednoj strani mnogo nezaposlenih, a na drugoj strani među privrednicima vlada velika potražnja za kvalificiranom radnom snagom.

Prema istraživanju GKM-a koje je završeno u aprilu ove godine, a u kojem su učestvovale 42 firme, 30 iz turističkoga i 12 iz metalurškog sektora, u idućoj godini potrebno im je 313 novih zaposlenika.

Ministar gospodarstva u HNK-u Željko Laketić napomenuo je kako se intenzivno radi na izmjeni i dopuni postojećih planova i školovanja koji bi doprinijeli usmjeravanju i stvaranju određenog profila kadrova, a koji su potrebni privredi kako bi se poboljšala ekonomska situacija.

Privatni poduzetnici, odnosno predstavnici Grand Hotela Neum i hotela Mepasa te "Aluminija" Mostar, govoreći o problemima i nedostatku  kadrova, složili su se kako se do kvalificirane radne snage teško dolazi, te da bi se svijest kod učenika o tim deficitarnim strukama trebala stvarati još u osnovnoj školi.