VIJESTI

ZDRAVSTVENA MREŽA JIE: Sudjelovanje u regionalnim asocijacijama bitno za BiH

Plenarni sastanak u Sarajevu

Fena

28.6.2016

Predstavnici država članica i partnerskih organizacija okupili su se danas u Sarajevu na plenarnom sastanku Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope (SEEHN) koji je definiran i kao priprema za 4. ministarski forum najavljen za novembar u Kišnjevu (Moldavija).

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u izjavi novinarima istaknuo je da BiH krajem juna završava šestomjesečno predsjedavanje Zdravstvenom mrežom JIE te je i domaćin današnjeg sastanka na kojem će biti predstavljen napredak rada te mreže.

Bit će naglašen i značaj regionalne suradnje u javnom zdravlju kao prioritetu za podršku političkoj suradnji i ekonomskom razvoju regije JIE da bi bila omogućena izgradnja povjerenja i pružena podrška evropskim i evroatlantskim integracijama.

- Sudjelovanje u regionalnim asocijacijama bitno je za BiH jer omogućava razmjenu iskustava u vezi s javnim zdravljem i mogućnost procjene u kom segmentu da se krećemo kad su u pitanju fondovi i kretanje prema EU - kazao je ministar Osmanović.

Značaj današnjeg skupa istaknuo je i predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH Victor Oczavsky, a posebno razgovore o važnim strateškim dokumentima u oblasti zdravstva koji sadrže sve ono što će se raditi u cilju promocije zdravlja do 2020. godine.

- Dvije države (Rumunija i Bugarska) trebale su na svom putu pristupa EU model unapređenja mentalnog zdravlja, uzele su ga od BiH. To pokazuje koja je važnost Zdravstvene mreže JIE, koja sada primjenjuje taj model - istaknuo je.

Direktorica SEEHN za JIE Maria Ruseva kaže da će predstavnici iz država članica na dvodnevnom sastanku u Sarajevu, kao i na 4. forumu, razgovarati i o tome kako da implementiraju UN-ove održive razvojne ciljeve, ali i idu ka unapređenju zdravlja, prosperiteta i blagostanja država koje su uključene u mrežu koja ove godine obilježava 15 godina djelovanja.

Istaknuta je i dobra suradnja i koordinacija ministara zdravlja država jugoistočne Evrope koja se, kako je kazano, dokazala posebno u vrijeme poplava 2014. kad su preduprijeđeni mogući problemi. Stoga projekt te vrste treba i nastaviti.