CRNA HRONIKA

SARAJEVO Nije ni položio vozački, a nakupio 3.660 KM kazni

Saobraćajci oduzeli Golf Artanu Amzariju

Autor:A. KAPO

29.6.2016

Pripadnici Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova KS u subotu u 16.25 sati u ulici Bulevar Meše Selimovića, sarajevska općina Novi Grad, iz saobraćaja su isključili Artana Amzarija iz Sarajeva, koji je prije stjecanja prava, odnosno bez položenog vozačkog ispita, upravljao vozilom Golf 6 (E72-K-026), vlasništvo A. R. 

Auto deponiran

Kako su potvrdili iz MUP-a KS, izvršenim uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je Amzari višestruki povratnik u vršenju teških prekršaja iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOOBS) na putevima u BiH. On je i ranije, zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava, počinio ukupno 27 prekršaja, a u registru novčanih kazni ima dug u iznosu od 3.660 KM!

- Budući da se do sada izrečenim sankcijama nije postigla svrha kažnjavanja, jer je on nastavio s vršenjem najtežih oblika prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u BiH, čime direktno ugrožava javnu sigurnost, na osnovu saglasnosti sudije Općinskog suda u Sarajevu, od A. A. privremeno je oduzeto vozilo, koje je deponirano do okončanja prekršajnog postupka na parking prostoru Jedinice za saobraćaj MUP-a KS - saopćili su iz MUP-a KS.

Policajci su i ranije iz saobraćaja isključivali višestruke povratnike u vršenju teških prekršaja iz ZOOBS-a. Tako su 2014. godine oduzeli Mercedes Adisu Kihiću jer nije imao vozačku dozvolu. Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je u 71 slučaju sankcioniran, od čega je u 50 slučajeva počinio teže prekršaje, najčešće vožnja bez položenog vozačkog ispita. Na ime neplaćenih kazni državi je bio dužan 8.000 KM.

Adisu Šetkiću svojevremeno je oduzet Golf jer je utvrđeno da je u 63 slučaja sankcioniran zbog upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava, nedopuštenog pretjecanja te sudjelovanja u prometu neregistriranim vozilom. Dug Šetkićevih novčanih kazni iznosio je 11.734 marke.

Veliki dugovi

Policajci su redom oduzimali vozila i Elmedinu Fidaniju (43 prekršaja), Zuhdiji Sefereviću (62 prekršaja), Elvisu Alimanoviću (38 prekršaja), Eldinu Bektaševiću (28 prekršaja u neplaćenom iznosu od 5.280 KM), Mersedu Smajloviću (41 prekršaj u neplaćenom iznosu od 7.485 KM), Elviru Bektaševiću (67 prekršaja u neplaćenom iznosu od 8.502 KM)... 

I motociklisti zadaju probleme

Nisu uvijek vozači ti koji zadaju probleme Saobraćajnoj policiji. Tako je prije dvije godine iz saobraćaja isključen motociklista Dženan Hebibović. Uvidom u registre prekršajnih evidencija i novčanih kazni utvrđeno je da je 82 puta sankcioniran.