VIJESTI

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer posjetio Jajce

Ambasador i načelnik Edin Hozan obišli kulturno historijsko i prirodno blago

E. C.

28.6.2016

U radnoj posjeti Općini Jajce boravio je ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martin Pammer, a ugostio ga načelnik ove općine Edin Hozan.

Tokom posjete načelnik je ambasadora upoznao sa privrednim razvojem Jajca.  

Između ostalog razgovaralo se o investicijama, obrazovanju, razvoju turizma i Jajčanima koji žive izvan granica BiH s posebnim osvrtom na one koji su svoje utočište pronašli u Austriji.

U Beču živi i radi Jajčanin Irfan Škiljan, informatički genije koji je stvorio planetarno popularan program za obradu fotografija "IrfanView", a decenijama je jedan od najkorištenijih programa.

Ambasadora Pammera upoznali su i sa saradnjom između austrijskog grada Ottensheim i mjesnog područja Vinac, koja traje već dugi niz godina. 

U želji da upozna kulturno historijsko i prirodno blago Jajca i promovira ga u Austriji, ambasador je u pratnji profesora Dubravka Lovrenovića obišao spomeničku baštinu ove općine  te posjetio privredni kolektiv "ThermoFLUX",  najvećeg proizvođača kotlova i kamina na pelet i automatskih kotlova na sitni ugalj u Bosni i Hercegovini.