VIJESTI

BRAND: Neki s ovim blokadama mogu veoma dobro živjeti!

Poslanik u Bundestagu i član vladajućeg CDU-a za "Avaz" uoči susreta Merkel i bh. predsjedništva

Autor:A. DUČIĆ

28.6.2016

Njemačka kancelarka Angela Merkel prekosutra tačno u podne u svom kabinetu u Berlinu u oficijelnu posjetu će primiti predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, potvrđeno je jučer "Avazu" u njenom kabinetu. 

U jeku jedne od najvećih evropskih kriza, a zbog odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, Merkel će razgovarati s državnim vrhom BiH. Značaj posjete tim je veći što dolazi u trenutku kada Ivanić i RS blokiraju daljnji evropski put BiH!

Kancelarkin lični portparol Štefen Sajbert (Steffen Seibert) izjavio je za "Avaz" da će Izetbegović, Čović i Ivanić u Berlinu ispred zgrade u kojoj se nalazi kabinet kancelarke biti dočekani uz najviše vojne počasti.

Radni ručak

- Ova posjeta uslijedila je po pozivu kancelarke, koji datira još iz juna 2015. tokom njene posjete Sarajevu. S članovima Predsjedništva BiH predviđen je radni ručak na kojem će se razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji te približavanju BiH Evropskoj uniji. Važna tema bit će samit lidera zapadnog Balkana u Parizu koji se održava 4. jula - kazao je Sajbert za "Dnevni avaz".

steffen-seibert

Sajbert: Važna tema je i samit u Parizu

Mihael Brand (Michael), poslanik u Bundestagu i član vladajućeg CDU-a na čijem je čelu Merkel, izjavio je za "Avaz" da njemačka kancelarka ovim susretom ispunjava svoje obećanje dato prošle godine u Sarajevu "te treba očekivati da i bh. političari počnu ispunjavati svoja obećanja".

- Mnogo se u vašoj zemlji priča o Reformskoj agendi, a malo se konkretnog čini. Ovo mazanje očiju ne promiče ni Berlinu ni drugim političkim centrima. U sektorima pravde, pravosuđa, javne uprave ne vidimo neke pomake. Ne vidimo efikasnu borbu protiv korupcije, partitokratije te političkih utjecaja na pravosuđe - kazao je Brand za "Avaz".

On je istakao da blokade lidera RS Milorada Dodika, ali i sam Dejtonski ustav, te nepostojanje volje među političarima u Federaciji, podrivaju cijelu državu.

angela-merkel-predsjednistvo-1-ff

Merkel s članovima Predsjedništva BiH: Uzvratna posjeta

- Stalno slušamo priče o izdignutoj političkoj klasi, a cijenu plaćaju obični građani. I mene, kao i mnoge Bosance i Hercegovce, ljuti to što političke klase mnogo o Evropi pričaju, ali u stvarnosti samo misle o svojim interesima. Dobiva se dojam da neki s tim blokadama mogu veoma dobro živjeti - rekao nam je Brand.

Benjamin Pargan, urednik Programa Deutsche Wellea za BiH, cijeni posjetu članova Predsjedništva BiH Berlinu izrazito važnom te smatra da će im "predsjednica njemačke vlade jasno reći šta očekuje".

Apsurdna situacija

- Mislim da čak i ovdje u Njemačkoj cijene da će u BiH sve biti usmjereno u predizborne svrhe. To se vidi kod neispunjavanja uvjeta EU. Evropa je BiH putem britansko-njemačke inicijative već učinila ustupke, ali uprkos tome nema znatnog pomaka - kazao je Pargan.

Brand: Sve je na bh. političarima

- Pažnja prema BiH može biti samo manja, uzmu li se u obzir izazovi poput pitanja sigurnosti, izbjeglica, a sada i Brexita. Naravno da Evropa ima obavezu prema BiH te interesa za njenu stabilnost. Ali, mora postojati odgovornosti i u BiH. Neće biti automatizma u pristupanju EU. Dakle, sada je sve na bh. političarima - kazao je Brand.