BIH

ŠUKALO: Treniranje strogoće nad građanima je nedopustivo

Reakcija predsjednika Napredne Srpske na brutalno premlaćivanje banjalučkog advokata

G. D.

28.6.2016

12:45 Predsjednik Napredne Srpske i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Adam Šukalo rekao je danas u Bosanskoj Gradišci da su pripadnici Stanice javne bezbjednosti u ovom gradu nezakonito pretukli banjalučkog advokata Milana Maleševića. Šukalo je istakao da se ne smije dopustiti treniranje strogoće na građanima.

- Donošenje odluke o provođenju racije podrazumijeva postojanje informacija da se na određenom prostoru ili u određenom objektu okupljaju lica za kojima je raspisana potjernica, lica za koja postoji sumnja da posjeduju predmete krivičnog dela, lica koja pripremaju ili planiraju učinjenje krivičnog dela, kao i lica koja su već učinila krivično delo ali nisu identifikovana kao takva. Nakon donošenja odluke o provođenju racije neophodno je sačiniti plan i u skladu sa njim izvršiti detaljne provere i pripreme bez kojih nije moguće pristupiti raciji - istakao je Šukalo.

On je dodao da bez obzira u kakvom objektu se provodi racija neophodno je službeno predstavljanje. Svi prisutni trebaju znati da se provodi službena radnja i da svoje ponašanje prilagode trenutnoj situaciji.

- Policijski službenik koji se obratio Milanu Maleševiću bio je dužan da se identifikuje u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima. Po istom zakonu sila je dozvoljena samo kada su za to stvoreni uslovi. Racije u ugostiteljskim objektima su nesumnjivo potrebne, ali one moraju imati svrhu i rezultat, a svrha svakako nije treniranje strogoće nad običnim građanima. Pitanje za policiju je koliko su droge, oružja i slično zaplijenili u ovakvim racijama - kazao je Šukalo.

09:30 Poslanici Napredne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić danas će u Bosanskoj Gradišci održati vanrednu press konferenciju u vezi sa pogoršanom bezbjednosnom situacijom u ovom gradu.

Šukalo i Đorđić će govoriti o brutalnom premlaćivanju banjalučkog advokata Milana Maleševića, koga su, prije nekoliko večeri, pripadnici Stanice javne bezbjednosti Gradiška pretukli.

Šukalo i Đorđić će održati konferenciju za novinare ispred SJB Gradiška, u ulici Nikole Tesle, u 11.30 sati.

Podsjećamo da je policija nedavno tokom racije pretukla Maleševića i to nakon što je on od policijskih službenika tražio da ga persiraju, a nakon toga ime i broj značke policajca koji ga je legitimisao.

Malešević je istakao da je zbog toga pretučen, bačen na beton i držan u ćeliji 15 sati. U SJB Gradiška su rekli da je Malešević napao i lakše povrijedio jednog policajca tokom racije i da je zbog toga priveden.