VIJESTI

ZUKIĆ: 7.000 ljudi u Federaciji BiH dobit će posao

Vlada narednih dana potpisuje ugovore s poslodavcima

N. MANJURA

28.6.2016

U narednih sedam do deset dana trebali bi biti potpisani ugovori iz programa Federalne vlade o finansiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja vrijednog čak 50 miliona maraka. Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u saradnji s Ministarstvom finansija vršit će distribuciju sredstava, a projektom će koordinirati Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ). 

Kako je za „Avaz“ kazao federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, projekt je u završnoj fazi i uskoro će doći do potpisivanja ugovora. 

- U narednih sedam do deset dana trebalo bi doći do potpisivanja ugovora s korisnicima sredstava, tj. pravnim licima koja zapošljavaju. Nakon toga odmah ide distribucija novca, odnosno refundacija isplaćenih sredstava – kazao je Zukić. 

Refundiranje isplaćenih sredstava odnosi se na kantonalne zavode koji su već ostvarili ugovore s poslodavcima i koji su nezaposlene osobe iz tog kantona već uposlili. Takav primjer je i Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, gdje su već aktivna tri programa. 

Prema podacima, koje je za „Avaz“ kazala stručna saradnica Zavoda Marijana Ibišević, programi su aktivni od početka maja. 

- MI smo već krenuli s realizacijom tri programa: Vaučeri za posao, Sezonsko/periodično zapošljavanje i Prilika za sve. U prva dva programa uposlene su 33 osobe, a u trećem je već potpisano 79 ugovora s poslodavcima. Mi smo do sada utrošili skoro 489.000 maraka, a sada čekamo daljnje instrukcije od FZZZ-a kako bismo nastavili s aktivnostima - kazala je Ibišević. 

Ovom kantonu namijenjeno je oko osam miliona KM. 

- Svaki poslodavac preuzeo je obavezu da u 24 mjeseca obezbijedi uposlenje za radnike. Od njih 7.000, mi se nadamo i vjerujemo da će većina njih opravdati ovu priliku i sebi osigurati produženje zaposlenja. Isto vrijedi i za one koji su u programu samozapošljavanja – kazao je Zukić. 

50 miliona raspoređeno po kantonima 

Novac za zapošljavanje i samozapošljavanje, u saradnji sa FZZZ-om, raspoređen je po kantonalnim zavodima, ovisno o broju nezaposlenih. Tako će Unsko–sanski kanton dobiti nešto više od šest miliona, Posavski oko 600.000 KM. Za tuzlanski zavod otići će više od 14 miliona, Zeničko–dobojski kanton dobit će oko 9,5 miliona maraka. Po oko 4,5 miliona maraka dobit će Srednjobosanski i Hercegovačko–neretvanski, Zapadnohercegovački oko 1,5 miliona, a Sarajevski oko osam. Za Bosanskopodrinjski kanton bit će izdvojeno oko 55.000 KM.