BIH

KURJAK: I u BiH uskoro revolucionarni test mozga nerođenog djeteta!

Medicinski stručnjak svjetskog glasa za "Avaz"

A. NUHANOVIĆ

28.6.2016

Da bi se stanje u zdravstvu u BiH popravilo, potrebno je više ulagati. Nužno je poboljšati kvalitet liječenja, a to je moguće uraditi kroz ozbiljnu reformu zdravstva na kojoj treba insistirati, jer će jedino tako pacijenti dobili bolju i kvalitetniju uslugu. 

Kazao je to u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" prof. dr. Asim Kurjak, jedan od najcitiranijih naučnika, svjetski poznati ginekolog, autor više od 108 knjiga objavljenih na 14 jezika.

Uspjesi mladih 

Kurjak ovih dana dolazi u Sarajevo, gdje će kao član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) održati predavanje o temi "Odnos religije i nauke".

Doktor Kurjak, rođeni Bosanac iz Kotor-Varoši, kosmopolita i ponosni vlasnik šest počasnih doktorata, član je i Evropske i Svjetske akademije nauka i umjetnosti i više drugih nacionalnih akademija, u razgovoru za "Avaz", koji smo s njim uradili tokom njegovog jučerašnjeg boravka u Frankfurtu, posebno je ukazao da BiH mora iskoristiti ogromno znanje i kvalitet koje posjeduju mladi ljudi u BiH. 

- Ja se cijeli život borim da dokažem da je najsuptilniji oblik kapitala ljudski mozak. Šume i vode jesu veliko bogatstvo, ali najveća dragocjenost BiH su njeni ljudi. Srećem mlade ljude iseljenike iz BiH širom svijeta koji ostavljaju dobar dojam, aktivni su, ali na drugim meridijanima. Stvorimo li im prilike da se vraćaju, jer su odlazili otkad svijet postoji, i da se od njih stvaraju budući lideri, učinit ćemo krupan korak naprijed. A tu smo na samom početku - kazao je Kurjak. 

On najavio je da će uskoro u BiH biti dostupan KANET test koji će moći reći o mozgu nerođenog djeteta što nijedan drugi test do sada nije mogao otkriti.  

Riječ je o revolucionarnoj metodi u ultrazvučnoj dijagnostici kod liječenja nerođenog djeteta još u maternici, tzv. moždanoj paralizi, za koju je utvrđeno da u 90 posto slučajeva počinje u maternici majke, a da se učestalost obolijevanja troje do četvero živorođene djece na njih 1.000 nije promijenila od 1951. godine.

Moždana paraliza 

- Ta rutinska upotreba već je krenula diljem svijeta, imamo centre gdje educiramo ljude koji će to raditi. Test otkriva ono što nijedan dosadašnji test u trudnoći nije otkrivao, a to je da li mozak djeteta koje može najnormalnije izgledati, radi ili ima jednu od najčešćih bolesti, moždanu paralizu koja je u 90 posto slučajeva uzrokovana u maternici. Dugo se vjerovalo da je sam čin porođaja najrizičniji za mozak. Sada znamo da se to dešava puno prije porođaja - kaže Kurjak.

Među naše narode ušao je neki zao duh

Osvrnuo se i na iskustva u svom radu, ali i BiH, koju vidi kao prosperitetnu državu. No, navodi i da je mnoge stvari potrebno uraditi kako bi naša zemlja što prije, zarad dobrobiti građana, ušla u EU. Izrazio je žaljenje što smo posljednjih godina pokazali da ne možemo sami postizati dogovore te ukazao da je dijalog među čelnicima u našoj zemlji ključan u integracijama u EU. 

- Mi se moramo pomiriti, a ne ići u Evropu da bi nas ona tamo mirila. Mnoge naše dileme, kontroverze su rješive, ali ušao je neki zao duh u naše narode, koji hoće otcjepljenja, nisu navikli na dijalog s drugim i drugačijim, to veliki svijet i velika kretanja ne priznaju. Moramo se mijenjati, postizati kompromise i dogovore, a ne biti velemajstori u izmišljanju problema. To veliki svijet ne prizna - poručio je Kurjak.