VIJESTI

AVAZ ISTRAŽUJE: U voznom parku Vlade FBiH 882 vozila, ima i glisera, freza i oklopnjaka

Podaci Izvještaja Radne grupe

Autor:A. DUČIĆ

28.6.2016

Vozni park Vlade Federacije, koji je "brižno" sastavljan proteklih godina, čini 837 putničkih vozila i kombija! Dodatno, Vlada na raspolaganju ima 45 ostalih vozila, a tu spadaju motocikli, traktori, freze, čamci, gliseri i oklopna vozila, autobusi, rovokopači, navodi se u izvještaju Vlade koji je u posjedu "Avaza".

Nabavna cijena

Prosječna nabavna cijena jednog od ova ukupno 882 vozila, kako se navodi u izvještaju Radne grupe Vlade koja je izvršila popis, iznosi 42.000 KM, što znači da ukupan vozni park Vlade košta nešto više od 37 miliona KM.

No, iz Vlade ističu da je od ukupne brojke, 19 vozila neispravno, 11 ih je dato na upotrebu drugim institucijama, a 36 vozila planirano je za prodaju, odnosno licitaciju.

Radna grupa utvrdila je da prosječna starost voznog parka Vlade iznosi 9,7 godina, iako ima i vozila koja su nabavljena prije 20 i više godina.

gliser-vlada

Od glisera...

Nadalje, u izvještaju, koji je sačinjen radi hitne racionalizacije troškova voznog parka, navodi se da su organi uprave Vlade BiH samo u prošloj godini za registraciju i osiguranje te gorivo i održavanje vozila utrošili 4,2 miliona KM.

U priloženoj specifikaciji navedeno je da je u 2015. samo za usluge popravaka vozila plaćeno skoro 400.000 KM, dok je na materijal za popravku otišlo 628.279 KM. Za osiguranje vozila plaćeno je 428.158 KM

freza-vlada-fbih

 ...do freza

Radna grupa u svojim preporukama je navela da je potrebno realizirati planiranu licitaciju 36 vozila, kako bi se smanjio vozni park, zatim nabaviti i implementirati softver za korištenje vozila. 

Izmjene uredbi

Službi za zajedničke poslove nalaže se unapređivanje efikasnosti vođenja voznog parka, a Vladi predlaganje donošenja izmjena postojećih uredbi i mjera za pokretanje odgovornosti za utvrđene slučajeve rastrošnosti i neefikasnog korištenja službenih vozila.

Od skupocjenog Audija A6 do Golfa 2!

Kada je riječ o markama vozila kojima Vlada raspolaže, u ponudi su najnoviji tipovi Volva XC60, BMW-a 5, Audija A6. Zanimljivo je, međutim, kako je ustanovljeno da Vlada raspolaže i jednim Golfom 2. No, nije navedeno da li i ko ovo zastarjelo, ali kultno vozilo upotrebljava.

Ko koristi najviše vozila

  • 126 vozila - Federalna uprava policije
  • 126 vozila - Porezna uprava FBiH
  • 108 vozila - Sudska policija FBiH
  • 74 vozila - Federalna uprava za civilnu zaštitu
  • 56 vozila - Federalna uprava za inspekcijske poslove
  • 45 vozila - Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova
  • 20 vozila - Služba za zajedničke poslove