BIH

McGUFFIE: Ne očekujem promjenu britanske i evropske politike prema BiH

Nekadašnji zvaničnik EU i britanski državni službenik

Fena

28.6.2016

Glavne političke partije u Velikoj Britaniji bit će tokom ljeta okupirane donošenjem odluka o tome ko će biti njihovi lideri. Paralelno s tim, vodit će se debata u javnosti i medijima o budućem odnosu između Velike Britanije i Evropske unije, ocijenio je u izjavi za Fenu nekadašnji zvaničnik EU i britanski državni službenik Andy McGuffie, koji je u BiH služio kao glasnogovornik Delegacije Evropske unije.

McGuffie smatra da izgleda sve vjerovatnije da će doći do općih izbora u Velikoj Britaniji do kraja godine, a nakon toga će s većom jasnoćom biti poznato šta će biti ciljevi pregovora.

- Očekujem da će ljeto i jesen biti ispunjeni ovom intenzivnom debatom - rekao je.

Naglašava da se referendum u Velikoj Britaniji i razvoj događaja nakon toga tiču jedino odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

- Ne očekujem promjenu niti britanske niti EU politike prema zapadnom Balkanu, niti prema BiH. Vjerujem da će ciljevi mira, stabilnosti i razvoja regiona koje dijele sve države članice EU ostati. Podsjetimo da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje član EU s punim pravima i obavezama sve dok ne ode, a to će biti stvar godina - zaključio je McGuffie.