VIJESTI

Lagumdžija propao prije nego što je i krenuo

Bivši lider SDP-a neće biti kandidat za UN

M. AŠČIĆ

29.6.2016

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jučer je skinulo s dnevnog reda raspravu o prijedlogu da naša zemlja kandidira Zlatka Lagumdžiju, bivšeg ministra vanjskih poslova, za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN), jer za to nije bilo saglasnosti, saznaje "Dnevni avaz". 

Lagumdžija nije dobio saglasnost hrvatskog faktora, koji ga ne smatra adekvatnim kandidatom, već čovjekom koji je i u našu zemlju unio nemir i nestabilnost. 

Brojne afere

Kako saznajemo, Lagumdžija je lobirao kod članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića da bude predložen na visoku funkciju, s obzirom na to da BiH jedina iz regiona nema svog kandidata. No, njegovo je lobiranje propalo i prije nego što je stvar došla do odluke. 

Za Lagumdžiju je poznato da je, a to hrvatski politički faktor veoma dobro pamti, proteklih godina izbornim inžinjeringom isključivao legitimne predstavnike Hrvata iz vlasti, ne poštujući tako izbornu volju.

- Lagumdžija je čovjek konflikta te ni u kojem slučaju ne može biti kandidat BiH za tu poziciju - poručio nam je izvor iz Predsjedništva BiH. 

Jednako tako, bivši predsjednik SDP-a, koji je s političke scene izbrisao narod na posljednjim općim izborima, opterećen je brojnim aferama. 

Važna pozicija

Tako se povezuje, a i saslušan je u predmetu koji se vodi u Tužilaštvu BiH u vezi sa spornim ugovorom za izradu ličnih karata, gdje je država oštećena za milionski iznos. Lagumdžijini poslovni i privatni prijatelji upetljani su u priču o ugovoru teškom 104 miliona KM koji je potpisan dok je on bio u vlasti. Također, Lagumdžija je bio jedan od glavnih aktera afere "Reket", koja nikada nije dobila svoj pravosudni epilog. I neki od Lagumdžijinih najbližih saradnika ostavljali su pustoš iza sebe. Najbolji primjer je bivši ministar zdravstva i direktor KCUS-a Rusmir Mesihović, koji je najveću bh. bolnicu doveo na prosjački štap, ostavljajući je u dugu većem od 100 miliona KM. Ništa od toga Mesihović ne bi mogao bez Lagumdžijine podrške i dozvole.    

Uz to, Lagumdžijino lobiranje da bude nominiran za UN došlo je prekasno, s obzirom na to da su glavni konkurenti već održali i svoje prezentacije u Njujorku i već mjesecima vode kampanju za preuzimanje važne pozicije. 

Izetbegović: Nećemo imati kandidata ovaj put

Izetbegović je jučer novinarima potvrdio da je povučen prijedlog za bh. kandidata za generalnog sekretara UN-a. On je istakao da su se spominjala određena imena, ali nije bilo saglasnosti. 

- Ovaj put smo se odlučili da Bosna i Hercegovina ne ide sa svojim kandidatom - rekao je Izetbegović.