LIFESTYLE

Odgovori na ovih pet pitanja će vas učiniti sretnijima!

Zaboravite velike ciljeve

Autor:(Dž. Č.)

28.6.2016

Zaboravite velike ciljeve koji vam remete sreću u ovom trenutku! Tražite one velike ciljeve koji vas čine sretnim već sada, dok ka njima idete i to uz pomoć ovih 5 pitanja.

Ponekad jednostavno nismo svjesni realnosti i nemamo odgovore na najjednostavnija životna pitanja, koja smo izgubili tragajući za velikim smislom i idejama. Ovih pet pitanja će podići vaš nivo svjesti i pomoći vam da promijenite svoj život i postignete stvari koje ste željeli, prenosi Bizlife.

1. Šta osjećate? 

Naša ojsećanja i emotivne reakcije veoma moćno odražavaju šta je ono što mi vrednujemo. Na primjer, ukoliko ste ljuti, razočarani ili isfrustrirani to oslikava vašu neusklađenost sa vašim vrijednostima. Negativne emocije pokazuju kršenje vrijednosti. Sa druge strane, pozitivne emocije kao što su zadovoljstvo ili uzbuđenje pokazuju da su vaše vrijednosti potvrđene. Na primjer ukoliko bi vaš šef rekao da je vaš rad veoma loš, a vi ste u njega uložili sate vremena i energije, osjetili biste se isfrustrirano jer ste vjerovali u suprotno. Da je vaše zalaganje pohvaljeno osjetili biste prijatne emocije za dobro obavljen posao. Potvrdili biste svoju ličnost i profesionalizam, navodi "Enterpreneur". 

2. Šta posmatrate? 

Od trenutka kada otvorimo oči mi posmatramo svijet oko svebe. Ironično ali istinito je da zapravo ne znamo šta je to u našoj observaciji. Sjećate se priče o čovjeku koji se popeo na drvo kada se rijeka izlila i potopila njegovo selo? Čovjek je molio Boga da mu pomogne i kada se udavio pitao je istog zašto mu nije pomogao na šta mu je ovaj rekao: „Kako nisam, poslao sam ti sve te silne spasilačke čamce, a ti si vikao da će te Bog spasiti i nisi htio da uđeš". Skoncentrišite se i vidite stvari koje su vam pred nosem. Također, ukoliko često ponavljate istu grešku razmislite šta iz toga treba da naučite, a još niste. Razmišljate o svojim emocijama i postupcima, o onome što drugi rade, posmatrajte svijet oko sebe i ne dozvolite da vas svakodnevica sputava da vidite očigledne stvari. 

3. Šta mislite? 

Ukoliko se posvetite svojim zapažanjima jasnije ćete razumjeti svoja osjećanja. Često ljudi ostaju u lošim ili nasilnim vezama, a kao objašnjenje govore „Đavo kojeg poznajem je bolji od onog kojeg ne znam". Iz ovoga zaključujemo da se ili plaše promjene ili se plaše da bi sljedeći partner bio gori. Razumijevanje vaših misli dovodi do razumijevanja vašeg ponašanja jer ponašanje proizilazi iz mišljenja. Ukoliko naučite da istaknete sebi svoje mišljenje, da ga razložite i kritički prosudite da li je dobro već ste učinili mnogo za sebe. 

4. Šta želite i zašto? 

Kada znate ono što želite jasnije se samoidentifikujete i razumijete svoju svrhu i ciljeve. Kada na ova pitanja odgovorite, svjesni ste svojih izbora. Nedostatak jasnoće dovodi do neostvarenih aspiracija. Namjere su vam jasnije i postižete ono što želite. Nakon što identifikujete, šta želite razjasnite zašto je to tako indentifikovaćete svoje vrijednosti. Kada znate zašto lakše ćete opravdati svoje neuspjehe i puteve. To će povećati vašu motivaciju i odlučnost. 

5. Gdje je vaš fokus? 

Odgovor na ovo pitanje će vam donijeti još mnoge odgovore u životu. Vaši rezultati su posljedica vašeg fokusa. Često ćete biti razočarani životom i situacijom u kojoj se nalazite. Razmislite zašto je to tako i šta su zapravo vaši ciljevi. Neka loše stvari nikada ne budu u vašem fokusu. Ne opterećujte se time što nemate, već idite ka tome šta želite da imate. Središte vaše pažnje je ono što određuje vaš život i veliki izvor moći.