LIFESTYLE

TAJNA ČUVANA 150 GODINA Recept za najčuveniji viski izmislio rob

Brend najzad spreman da prigrli sopstvenu prošlost

Autor:(Am.K.)

28.6.2016

Nakon 150 godina, destilerija “Jack Daniels“ priznala je da je svjetski poznati recept za najčuveniji američki viski zapravo izmislio jedan rob.

Prema dosadašnjoj verziji priče, ilegalni proizvođač viskija, bijelac po imenu Den Kol (Dan Call), prenio je mladom učeniku Džasperu Njutnu (Jasper Newton ) “Džeku”  Danijelu iskustva i naučio ga kako da vodi sopstvenu destileriju u Tenesiju. Izgleda da je brend najzad spreman da prigrli sopstvenu prošlost, budući da je objelodanio da destilerska iskustva Danijelu nije prenio Den Kol, već jedan od Kolovih robova po imenu Nearis Grin (Nearis Green).

Naslijeđe kompanije

“Čekali smo povod kao što je godišnjica da bismo otkrili istinu”, kazao je hroničar kuće Nelson Edi za “NewYork Times ”.

Biografija iz 1967. godine, dio historijskog naslijeđa kompanije, otkriva da je Kol naložio svom robu da nauči Danijela svemu što zna.

“Čika Nearis je najbolji proizvođač viskija kojeg znam”, navodno je rekao Kol.

Ropstvo je ukinuto 1865. godine, a godinu dana kasnije Danijel je otvorio sopstvenu destileriju, gde je zaposlio dvojicu Grinovih sinova.

Na jednoj fotografiji iz tog perioda je muškarac za koga se vjeruje da je jedan od Grinovih sinova, a koji sjedi pored Danijela i njegovih radnika. Ta slika je značajna zato što je u to vrijeme bilo uobičajeno da crnci stoje pozadi. Činjenica da nije bio izdvojen od ostalih zaposlenih ukazuje na to da je igrao važnu ulogu u fabrici.

jack-daniel-2

Fil Eps, brend direktor destilerije u kompaniji “Braun-Forman”, u čijem se vlasništvu “Jack Daniels“ nalazi već 60 godina, ističe da nije bila “svjesna odluka” da se Grinovi izbace iz historije čuvenog viskija.

Rasna diskriminacija

Međutim, u vrijeme kada je desetilerija pokušavala da osvoji tržište američkog Juga, gdje je vladala rasna diskriminacija, bilo je malo vjerovatno da bi njegovo “crnačko” porijeklo bilo dočekano sa oduševljenjem.

Eps kaže da je naišao na priču o osnivanju destilerije dok je istraživao porijeklo viskija. Neki kritičari kažu da je objelodanjivanje istine poslije 150 godine ciničan potez, koji ima za cilj da privuče generacije rođene krajem 20. vijeka koje su poznate po istraživanju socijalnih problema. Time što su sada riješili da objave istinu, spriječili su da ta priča kasnije izađe na vidjelo.

Predstavnici destilerije, međutim, tvrde da su samo željeli da isprave grešku. Poslije višedecenijskog ćutanja, “Jack Daniels“  je prihvatio sopstvenu historiju.

U destilerijama su nekada uglavnom radili robovi, a historijski dokumenti pokazuju da su njihova iskustva u proizvodnji viskija bila veoma cijenjena. Historičari, također, vjeruju da neke metode korištene u proizvodnji američkih viskija, a kakvih nema u njemačkoj i britanskoj tradiciji, vode porijeklo od drevnih afričkih tehnika, koje su se prenosile s generacije na generaciju.

Međutim, baš kao i većinu vrijednosti koje su bjelci preuzeli od porobljenih Afroamerikanca - od recepata do tradicije - vlasnici destilerije su prisvojili zasluge svojih robova u proizvodnji viskija.