VIJESTI

LIVNO Otvorena stalna etnografska postavka u FMG Gorica

Svečanosti porisustvovao i Visoki predstavnik Valentin Incko

Al. K.

28.6.2016

U sklopu livanjskog Franjevačkog muzeja i galerije Gorica sinoć je otvorena stalna etnografska postavka na čijem se pripremanju radilo nekoliko godina, a što su finansirale vlade FBiH i Hrvatske, te općina Livno koja je bila i generalni pokrovitelj otvaranja postavke u staroj muzejskoj kući koju su svojevremeno franjevci kupili od Livnjaka Beće Seferćehajića.

O postavkama su govorili fra Marijan Karaula, direktor muzeja Josip Gelo i kustosice, a svečanosti su uz brojne svećenike i Livnjake prisustvovali i Visoki predstavnik Valentin Incko i pomoćni biskup banjalučki fra Marko Semren, gvardijan fra Miroslav Ištuk, te gosti iz drugih općina i iz Hrvatske.

Postavku koja je dio manifestacije Kulturno-vjerski dani Naša Gorica, otvorio je načelnik općine Luka Ćelan a veliko zanimanje za postavku pokazao je i Incko koji je fotografirao eksponate i detaljno se raspitivao o izloženim predmetima, među kojima su bili i predmeti za tradicionalnu proizvodnju autohtonog livanjskog sira kojeg su gosti nakon otvaranja izložbe mogli i konzumirati. Izložene eksponate i fotografije prati i odgovarajući video sadržaj.