KOLUMNE

Sarajlija piše historiju

Ličnost dana Damir Džumhur

A. Dr.

28.6.2016

Damir Džumhur ušao je jučer u historiju bh. tenisa nakon što se plasirao u drugo kolo u Vimbldonu, najvećem turniru na svijetu. Sarajlija je u prvom kolu takmičenja u Londonu nakon velike borbe u pet setova (3:2) i tri sata igre savladao Amerikanca Denisa Kudlu. 

Tako je najbolji teniser Bosne i Hercegovine na sjajan način otvorio učešće na najstarijem turniru na svijetu. Iako mu travnata podloga ne odgovara zbog nešto slabijeg servisa, Džumhur je ipak pokazao da može pobjeđivati i u Vimbldonu.  

Džumhuru ovo nije prvi put da se plasirao u drugo kolo nekog gren slem turnira. Prvo je prije dvije sezone igrao treće kolo na Australian Openu, a isti uspjeh ostvario je i prošle godine u Parizu na Rolan Garosu. 

Svojevrsnu krunu dosadašnje karijere Džumhur će imati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu ove godine, kada će biti prvi teniser koji će predstavljati BiH na najvećem sportskom takmičenju na svijetu. 

Džumhur, koji je rođen u opkoljenom Sarajevu 20. maja 1992. godine, trenutno zauzima 87. poziciju na listi najboljih svjetskih tenisera.