KOLUMNE

Taldžije u zdravstvu

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

28.6.2016

Finansijska policija FBiH, zbog enormnog duga višeg od 100 miliona maraka, započela je detaljni inspekcijski pregled poslovanja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu! 

Neka je Bog na pomoći inspektorima, ali i onome ko se odvažio da ih pozove da rade posao koji je odavno trebao imati epilog u sudskim klupama. 

Fizički popis postojeće opreme potvrdio je sumnje koje se godinama vode pod šifrom „nemoj da se čuje“, da u KCUS-u postoji skupo plaćena oprema koja se ne koristi, jer je nabavljena radi provizije aktera nabavke, da najteži pacijenti leže na pohabanim poljskim krevetima dok novi kreveti stoje lagerovani, da su se samo od odabranih dobavljača mogli nabavljati oprema i potrošni materijal, da se zapošljavalo koga treba i koga ne treba, ustvari da je vladao opći javašluk, i to sve pod rukovodstvom politika i političara čiji su kadrovi rukovodili zdravstvenim sektorom u zemlji.

Prema zvaničnim podacima, Klinički centar u Sarajevu ima 3.700 uposlenih i budžet viši od 200 miliona maraka, dok Klinički centar Tuzla ima 2.500 uposlenih i budžet od oko 105 miliona maraka. Za neupućene ovi podaci možda i ne bi imali posebnu težinu da u TK nema 40.000 osiguranika više nego u Kantonu Sarajevo i da se na godišnjem nivou u UKC-u Tuzla nije radilo 3.000 operacija u općoj anesteziji više nego u KCUS-u!  

Ovih dana pukla je priča da se jedan od odabranih  dobavljača sarajevskog Kliničkog centra sprema da se seli, ustvari bježi u Australiju. Čudo je, kažu upućeni, da i ranije nije pobjegao, jer bogatstvo koje je nekadašnji frontalni kokuz stekao za samo nekoliko godina radeći kao dobavljač i distributer  medicinske opreme u zemlji, a koja mu je redovno „u sahat“  plaćana budžetskim novcem, mjeri se desetinama  miliona maraka.