BIH

IZETBEGOVIĆ: Nije postignut dogovor o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

Održana sjednica Predsjedništva BiH

M.Aš./Srna

27.6.2016

Sjednica Predsjedništva BiH završena je prije nekoliko minuta, javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta.

Bakir izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA, kazao je da nije postignut dogovor oko SSP-a.

- Nismo uspjeli postići dogovor u vezi sa SSP-om. Međutim, još uvijek priča nije propala, mi ga danas nismo odbili. I dalje ćemo nastaviti razgovore u vezi s time, mislim da je bez potrebe, evo ponavljam, napravljena jedna tenzija, pogrešna percepcija sporazuma, a nema ni govora da SSP može nanijeti štetu poljoprivrednicima. Nastavit će se o tome i dalje razgovarati - rekao je Izetbegović. 

On je istakao da još ništa nije definitivno odbijeno već da je optimista, ali da, ukoliko ništa od toga ne bude, postoji mogućnost da se do dogovora dođe poslije lokalnih izbora.

Kada je riječ o dokumentu Pregled odbrane, Izetbegović je rekao da je on trasiran kroz smjernice Predsjedništva i da do 30. novembra treba biti završen. 

Izetbegović je naveo da danas usvojene smjernice predviđaju neka pojednostavljenja u logistici i strukturi Oružanih snaga BiH i mehanizme koji će ih učiniti još više interoperabilnim sa NATO-om.

- Izdvajanja za Oružane snage će rasti sa porastom BDP-a nakon što bude aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP). Mi ćemo prihvatiti da se Oružane snage zadrže na ovom niovu, a to je 9.200 aktivnih vojnika, dok će rezerva biti 4.600 - rekao je Izetbegović i dodao da će se ići na knjiženje 57 lokacija. 

Ivanić je novinarima rekao da nema uslova za konsenzus u ovoj novoj situaciji.

- Ako se dese novi uslovi, ova tačka pojaviće se na dnevnom redu - rekao je Ivanić i najavio da će više informacija saopštiti u petak, 1. jula, na konferenciji za novinare. 

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović nije želio da daje izjave novinarima.