VIJESTI

Ministrica Dujmović s mladima Skopaljske Gračanice

Susret u dvorani za mlade

Redakcija

27.6.2016

"Podupirat ćemo sve projekte koji će omogućiti život i opstanak" riječi su kojima je federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović započela razgovor s mladima Skopaljske Gračanice kod Bugojna, na susretu koji je upriličen u dvorani za mlade, čiju izgradnju je dijelom podržalo i ovo federalno ministarstvo.

Ona je pohvalila rad i doprinos domaćina u obnovi njihovog kraja i namjeru da ostanu u Skopaljskoj Gračanici, na svom ognjištu. Uz rad u malinjacima i drugim poljoprivrednim poslovima, mladi uspijevaju realizirati i različite kulturne i sportske programe, što je po njenim riječima velika vrijednost.

Najavila je da će razgovarati sa uspješnim privrednicima da planiraju otvaranje nekog proizvodnog pogona u ovom kraju, koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta i uveliko doprinio ostanku mladih ljudi.

Tokom ove posjete ministrica je obišla iskopine starovjekovne crkve smještene na imanju Huseina Smajića u mjestu Vesela iznad Bugojna. Govoreći o Smajiću, poznatom po dobročinstvima prema ljudima u potrebi, društvu i zajednici općenito, kao posebno značajan navela je njegov čin otkopavanja temelja starovjekovne crkve koja se nalazi na njegovom imanju. Istakla je da je Smajić sve te radove sam vodio, platio i zaštitio i sada vodi aktivnosti da te iskopine budu konzervirane i bude podignuta nova crkva.

- Bilo bi dobro da u našoj državi ima više takvih ljudi kojima je stalo do drugih i drugačijih i koji su spremni da kao Smajić to praktično pokazuju – istakla je ministrica Dujmović, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.