REGION

Hrvatska i Velika Britanije blokirale otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom

Zemlje članice EU bez dogovora

Srna

27.6.2016

Zemlje članice EU nisu postigle dogovor o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, jer Hrvatska i Velika Britanija nisu dale saglasnost da to bude učinjeno 30. juna.

Hrvatska to nije učinila "iz suštinskih razloga", a Velika Britanija "iz tehničkih razloga" zbog situacije u vezi sa napuštanjem EU, prenose beogradski mediji.

Zvaničnici u Vijeću ministara EU pojasnili su da Hrvatska nije odustala od svog protivljenja regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zahtjevima za veća prava hrvatske manjine u Srbiji

Po završetku sastanka Radne grupe za susjedstvo, proširenje i zapadni Balkan u Briselu, rečeno je da je donekle ostvaren napredak i da bi možda nešto više moglo da bude postignuto do 30. juna kada se ponovo sastaju ova radna grupa i Komitet stalnih predstavnika ambasadora zemalja EU, koji mogu da donesu odluku o tome. 

Ukoliko izostane neophodan jednoglasan stav o otvaranju poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Srbijom, to bi onda bilo odloženo za jul ili septembar.