BIH

Na dijelu općine Olovo proglašeno stanje prirodne nesreće

Nakon jakog nevremena koje je pogodilo našu zemlju

Fena

27.6.2016

Načelnik općine Olovo proglasio je stanje prirodne nesreće na području Zeničko-dobojskog kantona zbog velikog odrona u ulici Krivajska, gdje se odvojio stijenski blok od matične stijene.

Taj stijenski blok prijeti da niz strmu padinu ugrozi oko 80-tak stanovnika, objekte, dječiju igraonicu, zgradu policijske stanice i privredni objekat te regionalni put 467 Zavidovići - Han Pijesak koji prolazi kroz tu ulicu, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona, 26. juna u popodnevnim satima područje općine Foča (FBiH) je zahvaćeno obilnim kišnim padavinama, koje su praćene snažnom grmljavinom i udarima groma. Kao posljedica takve pojave došlo je do kvara na telefonskim instalacijama kod većeg broja korisnika u Ustikolini i Cvilinu, a i drugi kućanski uređaji su pretrpjeli štetu. Također, nevrijeme je prouzrokovalo kvar na pumpnom postrojenju u vodozahvatu u Ustikolini što je uvjetovalo otežano napajanje stanovnika općine vodom iz gradske mreže.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, u općini Visoko je registriran manji grad sa obilnim pljuskom. Vatrogasna jedinica je intervenisale u nekoliko navrata zbog plavljenja stambenih, poslovnih i podrumskih objekata, u manjem obimu.

Na području Srednjobosanskog kantona, u općini Travnik 25. juna u 15.30 sati, došlo je do udara groma na Vlašiću, na lokalitetu Jezera, gdje je stradalo 35 ovaca.

U naselju Karaula 26. juna u 14.00 sati od udara groma stradala je jedna krava.

U općini Kreševo 26. juna od udara groma u naselju Bukve, stradalo je 14 ovaca.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u vremenu od 17.30 do 18.00 sati, uslijed grmljavinskog nevremena, u Gradu Mostaru i okolici, došlo je do iskakanja iz mreže više dalekovoda i nestanka električne energije u više dijelova grada. Prestankom grmljavine oko 18.00 sati stanje se postupno normaliziralo.

Zbog nevremena bez struje je ostao jedan dio Podveležja.

Na području Zeničko-dobojskog kantona Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenice imala je dvije intervencije, pomoć nemoćnoj osobi, otvaranje ulaznih vrata te manja intervencija u ul. Branilaca Bosne na drugom spratu, gdje je registrirana pojava dima iz stana.

U općini Olovo registrirana je intervencija vatrogasaca u krugu tvornice Kovan, gdje je gorio silos sa piljevonom, požar su ugasili uposlenici i vatrogasci. Korišteno je jedno vatrogasno vozilo. Štete nema.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u gradu Mostaru u protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je intervenciju u vremenu od 14.00 do 14.25 sati, u mjestu Sutina, gdje je gorio otpad.

U Jablanici 25. juna jučer u vremenu od 16.10 do 16.50 sati, PVJ Jablanica imala je tehničku intervenciju. U pitanju je bila saobraćajna nesreća na magistralnom putu M-17, Komadinovo Vrelo - donja Jablanica.

Na području Bosansko-podrinjskog kantona, 26. juna u 23.00 sati, na lokalitetu Mrđelići općina Foča (FBiH), došlo je do zapaljenja jednog putničkog vozila. Pripadnici PVJ Goražde izašli su na lice mjesta i ugasili požar. Šteta na vozilu je totalna.

Na području Tuzlanskog kantona u općini Srebrenik 26. juna VJ Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju elektro instalacija na privatnom stambenom objektu u naselju Luke. Požar je ugašen.

Na području Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su 14 intervencija od toga 13 manjih, dvije intervencije na gašenju elektro-instalacija, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, pet intervencija na gašenju smeća, tri intrvencije na gašenju zapaljenih vozila i dvije tehničke intervencije, te jednu veću intervenciju, jutros, u 07.50 sati u ulici Vrbanjuša bb, gdje su gasili požar na nekoliko šupa. Požar je ugašen u 08.15 sati. U gašenju požara učestvovalo je sedam vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih osoba, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.