NOGOMET

MANDARIĆ: Lester sam prodao u prave ruke

Fudbalski magnat za "Dnevni avaz"

E. MUHAREMAGIĆ

27.6.2016

Obično ga svjetski mediji potpisuju s ekskluzivom. Uglavnom mu predstavnici sedme sile odlaze na noge i dugo čekaju na zakazane intervjue. 

Milan Mandarić, fudbalski magnat i biznismen svjetskih razmjera, na prvi pogled izgleda kao obični čikica i uopće ne otkriva čovjeka velike moći i raskoši.

Uloženi milioni

Valjda mu to i porijeklo donekle prikriva s obzirom na to da je iz Like, a dobar dio djetinjstva proveo je u Vojvodini. 

Skromnost mu je, izgleda, velika vrlina. Potom se vinuo preko bare, u Americi razgranao biznis s čipovima i zgrnuo veliki novac.

Zatim je počeo ulagati u nogomet i itekako mu se isplatilo. Još je svježa priča s Lester sitijem, novim prvakom Engleske. Dok je ovaj klub životario u Trećoj ligi Engleske, početkom januara 2007. Mandarić ga je kupio za milion funti, a nešto poslije, ulažući, dodao još 22 miliona, dok se danas, nakon osvojene titule, ovaj klub procjenjuje na vrtoglavih 300 miliona funti.

- Nakon 17 godina, koliko sam proveo u Engleskoj, stigao sam u ljubljansku Olimpiju, gdje sam vidio interesantan projekt. Veoma sam ponosan na činjenicu da sam jedan Portsmut izveo iz bankrotstva, uveo ga u Premijer ligu i da smo osvojili Kup. Nakon toga sam preuzeo Lester, koji je bio u velikim problemima. Uspjeli smo da ih izvučemo i imali smo odličnu promociju. Nakon te fantastične priče i svega onoga što smo uradili, prodao sam ih ljudima iz Tajlanda. I tako je sve počelo – kaže Mandarić za “Dnevni avaz”.

Naredni klub koji je preuzeo, bio je Šefild, koji je, također, spasio u pet godina, koliko je bio u njemu. 

- Jednostavno, mene zanimaju klubovi koji su u problemima i da napravim pozitivan pomak prema nekom cilju. Sada sam preuzeo Olimpiju, koja 21 godinu nije osvojila ništa. S našim dolaskom u prvoj godini smo osvojili titulu. Sada se pokušavamo pojačati, jer igramo Evropu i treba odbraniti titulu. Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti u svemu tome. Cilj je uvijek nadmašiti prethodne rezultate - kaže Mandarić.

Kada je bio u punom usponu, Mandarić je napustio Lester. Kaže da se dugo dvoumio, jer je trebalo s dodatnih 30 miliona funti ojačati klub, odnosno kupiti igrače. Prije Olimpije, boravio je u Kopru. Tamo je investirao dva miliona eura, ali posao nije završio do kraja. I Olimpija je za kratko vrijeme uspjela srušiti do tada nedodirljivi Maribor. U Ljubljani je krenuo od nule.

- Formula za uspjeh je jednostavna, uzmem tim u kojem vidim sebe. Bitna je procjena i kada vidim da ga mogu vratiti u život i da napravim uspjeh. Naravno, bitno je u timu imati prave i sposobne ljude, koji su garant uspjeha. Bez dobrog okruženja i kvalitetnih saradnika, nema ništa od posla – kaže Mandarić.

Dobar kolektiv

Naravno, glavni posao su investicije, koje su neophodne za fudbal.

- Uvjerio sam se da u velikom fudbalu, bez velikog novca, ide teško. Recimo, Olimpija je bila u veoma teškoj finansijskoj situaciji, ali smo to sve uspjeli srediti i sada imamo stabilan i dobar kolektiv. Tu je dosta mladih igrača, perspektivnih, koji imaju svoju vrijednost. Dobro je za nas, mene i moj tim da ta ulaganja nisu bačena u vjetar – govori Mandarić te priznaje da ni u jednom klubu koji je vodio, nije izgubio novac.

Šarlroa i Nica prvi klubovi 

Mandarić je rođen 1938. godine u mjestu Vrebac pokraj Gospića. Nakon toga se s roditeljima preselio u Novi Sad, a kad je imao 21 godinu, preuzeo je očevu mašinsku firmu, koja je u ondašnjoj Jugoslaviji bila među najvećima.

Zbog politike i određenih pritisaka i nesuglasica s tadašnjim režimom, bivšu državu napustio je 1969. i emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

Prva dva kluba koja je kupio, bili su oni iz Francuske - Šarlroa i Nica, a nakon toga je postao vlasnik Portsmuta, kojeg je 2003. godine uveo u Premijer ligu.