KOŠARKA

DRAGIĆ: Tragedija je da klubova poput KK Bosna danas nema nigdje

Poznati NBA košarkaš odmara se u Modriči

S. JEREMIĆ

27.6.2016

Goran Dragić, jedan od najpoznatijih NBA igrača sa prostora bivše Jugoslavije, boravi u Modriči. U ovom dijelu Posavine svi su pozitivno iznenađeni skromnošću koju veliki as pokazuje u susretu sa Modričanima.

Dragić je košarkaš čuvene ekipe Majami hit i igra na poziciji plejmejkera. U prošloj sezoni bilježio je, u prosjeku, 14,1 poen po utakmici i 5,8 asistencija.

O njegovom kvalitetu dovoljno govori to što je prije dvije godine izabran u treću najbolju NBA petorku te je proglašen za igrača koji je najviše napredovao u odnosu na sezonu ranije.

Mnogo povreda

Momak čiji je ugovor s "Vrućinom" s Floride težak čak 90 miliona dolara, rođen je u 1986. godine u Ljubljani i reprezentativac je Slovenije, ali su njegovi roditelji rođeni Zvorničani.

- Odavde mi je suprugu Maja pa smo došli kod njenih djeda i bake. U Modriči mi je lijepo, mnogo lijepo. Kada je u pitanju protekla sezona u Majamiju, smatram da je morala biti bolja, imali smo mnogo povreda. Izgubili smo od Toronta u plej-ofu. Iduća sezona sigurno će biti uspješnija - govori Goran za naš list.

dragic-modrica44

Dragićevi roditelji su iz Zvornika

Dragić je zvanično na odmoru, ali bez košarke ne može. Prisustvovao je treninzima Košarkašog kluba Modriča te razgovarao sa mladim sportistima, kojima je prenio svoja iskustva.

- Došao sam da ih podržim, da im prenesem neka svoja iskustva. Sjećam se kada sam bio mali i kako sam se ja osjećao kad je u posjetu našem klubu došao Raša Nestorović. Nadam se da će i ovi momci jednog dana biti veliki košarkaši, volio bih da neko od njih zaigra i u NBA - kaže Goran.

On prati i klubove iz regiona kako u evropskim nastupima, tako i u državnim takmičenjima.

- Kroz historiju, Partizan je najjači klub sa prostora bivše Juge, zatim tu su Cibona, Olimpija, Crvena zvezda, koja je u protekle dvije godine imala strašan tim i napravila je rezultat. No, neki klubovi su skoro nestali i nema ih nigdje, poput sarajevske Bosne, Zadra, Jugoplastike... To je velika sramota i sportska tragedija - podvukao je Dragić.

Često s Vučevićem

Za Gorana, recept za uspjeh je u sljedećem:

- Samo trening, trening i trening. Rad, rad i samo rad. Kod svakog od njih moraju postojati volja i želja da uspiju, moraju gledati naprijed i uspjeh će sigurno doći. Moraju se proliti rijeke znoja, jer te rijeke do zvijezda vode.

Košarkaš Majamija u Americi se najčešće druži s igračima sa prostora bivše Jugoslavije.

- Sa svima se vidim, popijem piće, odemo na ručak, popričamo kad se sretnemo... S Nikolom Vučevićem iz Orlanda sam u stalnom telefonskom  kontaktu - govori Dragić.

Dva puta u Feniksu

Dragić je u najjaču svjetsku ligu zakoračio još prije osam godina. Pet i po sezona nosio je dres Feniks sansa, igrao je i za Hjuston roketse, dok je posljednje dvije sezone proveo u Majamiju.

- Igrao sam u Feniksu, zatim u Hjustonu, pa ponovo u Sansima, a prošle godine sam sa Majamijem potpisao petogodišnji ugovor, vrijedan 90 miliona dolara. Ipak, ne pridajem veliki značaj novcu - kaže Dragić.

Kao najbolje igače sa prostora bivše zajedničke države koji su nastupali u NBA izdvaja Dražena Petrovića, Vladu Divca, Tonija Kukoča i Predraga Stojakovića.

Nije imao dilemu

Goran kaže da i dalje navija za ljubljanski Slovan, ekipu u kojoj je i počeo igrati košarku. Kad je u pitanju reprezentacija, izabrao je Sloveniju, iako je mogao odlučiti i drugačije. 

- Reprezentativac sam Slovenije i nikada nisam razmišljao o tome da igram za neku drugu selekciju. Za Sloveniju sam počeo da igram u mlađim kategorijama i tako se to nastavilo pa nikad nije postavljano pitanje da li da igram za Srbiju ili za Bosnu i Hercegovinu. No, zna se odakle sam i ko sam - ističe Dragić.

Braća u istom dresu

I Goranov mlađi brat Zoran (27) uspješan je košarkaš, čak su bili i saigrači u NBA ligi, u ekipama Majamija i Feniks sansa.

Zoran i Goran su u januaru 2015. u isto vrijeme igrali na parketu za Sanse protiv Filadelfija siksersa, kao i njihovi tadašnji saigrači, također braća Markif (Markieff) i Markus Moris (Marcus Morris). Bilo je to prvi put u NBA historiji da su dva para braće nastupila za jedan tim u isto vrijeme na utakmici.