VIJESTI

BURNA RASPRAVA U PREDSTAVNIČKOM DOMU PSBIH Đonlagić: Rasprava o jeziku se pretvorila u politikanstvo!

Sjednica u Sarajevu

A. Nu. - S. D.

27.6.2016

16:35 Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je, na 27. sjednici, pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju amandmana na Sporazum o finansiranju tehničke pomoći za autoput na Koridoru 5C - BiH, zaključen između BiH, JP „Autoceste FBiH d.o.o.“ Mostar i Evropske investicione banke 30. oktobra 2012. u Luksemburgu i 14. novembra 2012. u Sarajevu.

Predloženo je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore za 2014. godinu, između BiH i Evropske unije (koju predstavlja Evropska komisija), kao i Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2014. godinu između BiH (koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH) i Evropske unije (koju predstavlja Evropska komisija).

- Komisija je k znanju primila Informaciju o održavanju konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srbije - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.      

15:15 Okončana je rasprava o Informaciji o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, sa naglaskom na izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji BiH, a nakon toga bez rasprave je iscrpljen i osim jedne tačke i preostali dnevni red današnje sjednice.

O posljednjoj tački koja nosi naziv "povjerljivo" raspravljat će se u nastavku sjednice nakon pauze i to bez prisustva javnosti, odnosno novinara.

Kako saznaje "Avaz“ tema ove tačke dnevnog reda je sigurnost pripadnika BiH u mirovnim misijama u stranim zemljama.O svim tačkama glasat će se kada bude okončana rasprava o ovoj temi.

14:50 U povišenim tonovima i "prepucavanju" nastavljena je raspravao o Informaciji o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Dok poslanici, uglavnom SNSD-a uporno bosanski jezik nazivaju „jezikom bošnjačkog naroda“ poslanici iz FBiH podsjećaju ih na ustavno pravo bošjačkog jezika da svoj jezik zovu bosanskim.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a ocijenio je da se rasprava pretvorila u politikanstvo. Također, Đonlagić je pozvao prisutne da pokažu spremnost da u svojim sredinama ispravljaju sve uočene nepravilnosti, a s obzirom da je u jednoj od brojnih poslaničkih rasprava Tuzla navedena kao negativan primjer, Đonlagić je kazao da oni koji ne poznaju situaciju u Tuzli, taj grad ne navode kao negativan primjer, jer to je kako je kazao pitanje koje niti jednog trenutka ne može biti dovedeno u kontekst diskriminacije.

Na konstatacije Nikole Špirića, zastupnika SNSD-a koji također insistira na nazivu bosanskog kao „jeziku bošnjačkog naroda“, oštro je reagirao Damir Arnaut, psoalnik SBB-a. On je Špiriću uzvratio da je pravo na bosanski zagarantirano Ustavom, te da je Špirić najmanje pozvan da govori o bosanskom jeziku.

Osvrnuo se i na izlaganja Milice Marković, zastupnice SNSD-a koja je više puta danas izjavila da je „šokirana“.

 -Primijetio sam da kaže po ko zna koji put u ovoj sali  da je "šokirana“, a primijetio sam da to kaže svaki put kad ne razumije ono što joj je neko rekao, tako da je gospođa Marković vrlo često "šokirana“ , kazao je Arnaut.

Dalje, on je Marković upozorio da pogrešno interpretira navode u vezi odluke Ustavnog suda BiH vezano za izučavanje bosanskog jezika u RS-u, o čemu je ranije u diskusiji govorio Šefik Džaferović.

- Ustavni sud BiH u svojoj odluci je odlučio da formulacija koja se nalazi u Ustavu entiteta RS, a to je da su zvanični jezici jezik bošnjačkog, jezik hrvatskog, jezik srpskog naroda, da ta formulacija kao takva nije protivna Ustavu BiH. Gospodin Džaferović je rekao da bi on da je o tome odlučivao našao da jeste protiv Ustava BiH, ali se onda vratio na onu suštinu odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče ove tematike, a to je da niti jedan entitet, odnosno niti jedan entitet, niti organ vlasti u BiH, niti jedan autoritet nema pravo da osporava niti jednom konstitutivnom narodu to njegovo pravo da svoj jezik naziva onako kako hoće. Dakle, to je suština odluke Ustavnog suda BiH, a ne ona prva stvar o kojoj je gospodin Džaferović govorio, ali suština je da niti jedan autoritet u BiH nema pravo niti jednom konstitutivnom narodu osporavati pravo da svoj jezik zove kako želi, uključujući i to da u đačkim knjižicama piše – bosanski jezik. Dakle, kad bi se odluka Ustavnog suda u potpunosti implementirala onda bi problem đačkih knjižica odmah bio riješen i onda bi u njima pisalo bosanski jezik. Ono što imamo sada je akutna diskriminacija da u slučaju jednog naroda piše srpski jezik u đačkim knjižicama, u slučaju drugog naroda "jezik bošnjačkog naroda“ i ja vam garantujem kao neko ko zaista može autorativno govoriti o ovim pitanjima da će Evropski sud za ljudska prava vrlo lako to pobiti – zaključio je Arnaut.

13:10 Burnu raspravu izazvala je Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović kazao je da je još prije nekoliko mjeseci tražio ovu informciju, jer se nad bošnjačkom djecom vrši teror.

- Ovo je za ne povjerovati šta piše. Ovdje piše da je sve uredu. Kaže se da se u RS-u izučava bosanski jezik... Imate li vi isti ovaj izvještaj ili su meni dali odvojen. Ne mogu da vjerujem da je neko smogao snage da ovako laže. Ne znam laže li ovaj ministar iz Vlade RS-a ili ovi u Ministarstvu civilnih poslova dobro ne prepisuju. Mislim i tražim da se održi hitna sjednica gdje će biti i entitetski ministri i da ovu oblast dovedemo u mjeru dok nije eskaliralo. Ovo ne govorim u ime bilo koje stranke, nego u svoje lično i onih koji su obespravljeni. Ovdje svega može biti – istakao je Ahmetović.

Milica Marković, zastupnica SNSD-a istakala je da Klub SDA ima problem.

- Ja molim predsjedavajućeg da reagira na ove prijetnje, ja se ne bojim, ali nema potrebe za takve izjave. Koliko god vi ovdje prijetili, Ministarstvo obrazovanja RS-a radit će u skladu s Ustavom u kojem piše jezik bošnjačkog naroda – istakla je Marković.  

Šefik Džaferović,zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma zamolio je da svi u sali poštuju Dejtonski sporazum.

- Molim vas da to poštujemo, jer je i Dejton potpisan na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku. Djeca Bošnjaci traže da im u dokumentima stoje bosanski jezik. Vi povlačite presudu Ustavnog suda, a i ne vidite da vam tamo stoji da se mora ispoštovati volja onog koji govori taj jezik - istakao je Džaferović.

13:00 Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su  Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2015. godini.

Hanka Vajzović,zastupnica DF- a ocijenila je u izvještaju da ima mnogo informacija koje nisu analitički razrađene posebno se osvrnuvši na pitanje ulaska stranih državljana u BiH.

Fehim Škaljić, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) konstatirao je da poslanici Informaciju o sigurnosti ne mogu tek „primati k znanju“, nego moraju sagledati na koji način će proizvoditi primjedbe od kojih će imati koristi svi građani i društvo u cjelini. On je potencirao pitanje policijskih patrola  u određenim dijelovima Sarajeva gdje ih u pojedinim područjima kako je kazao "nije vidio posljednjih 10 godina" što je ranije bilo uobičajeno. Također, Škaljić je naglasio da se ne može reći da je stanje u redu ukoliko se primjerice samo u Sarajevu godišnje ukrade 1.000 automobila..

Saša Magazinović(SDP) kazao je da se u Informaciji ne tretira pitanje govora mržnje, ocjenjujući da BiH ima i međunarodne obaveze prema tom pitanju kao svaka od članica Vijeća Evrope.

Magazinović je podsjetio na pitanje cyber kriminala što je ranije ocijenjeno kao jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji po državu, a u izvještaju se ne može vidjeti šta BiH o tom pitanju radi.

Za poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića ključno je da se dobije odgovor na pitanje o tome da li su građani BiH u prošloj godini bili sigurniji nego u 2014. godini, ali informacija ne daje odgovor na to pitanje, no pohvalio je činjenicu da je smanjen kriminalitet u oblasti trgovine drogama.

11:50 Poslanici PDPSBiH nisu vodili raspravu o Prijedlogu zakona o obilježavanju malog oružja, lahkog naoružavanja i pripadajuće municije, kao ni o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku.

Bez rasprave prošli su i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti u BiH za 2015. godinu, kao i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2015. godinu.

11:10 Poslanik SDA Sadik Ahmetović od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića na početku sjednice zatražio je pauzu od 20 minuta jer na dnevni red, iako je on zatražio kao i nekoliko drugih poslanika, nije uvrštena tačka o sazivanju hitne sjednice PDPSBiH, na kojoj bi, kako je naveo fokus bio na problemima oko izučavanja bosanskog jezika u Republici Srpskoj.

- Predlaženo je bilo da održimo hitnu sjednicu s obzirom na hitnost kada su u pitanju problemi s kojima se suočavaju Bošnjačka djeca u RS-u, jer im se brani izučavanje bosanskog jezika. Te torture se konstantno ponavljaju u RS-u. Trebali ste nam ovdje dovesti entitetske ministra obrazovanja kako bi se o ovome otvoreno razgovaralo. Vidim da vas to ne interesuje, iako tako djeci i njihovim roditeljima šaljemo lošu poruku – kazao je Ahmetović.

Dodao je da Parlament BiH mora zauzeti jasan stav u vezi sa zabranom izučavanja bosanskog jezika u manjem bh.entitetu.

10:35 U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Iako se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebao naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, ova tačka skinuta je s dnevnog reda. Kolegij je takvu odluku donio zbog velikog broja pristiglih amandmana koje predlagači moraju usaglasiti s kompletnim tekstom.

Naime, ovo zakonsko rješenje koje ima za cilj trajno riješiti probleme finansiranja RTV sistema, predložili su poslanici Saveza za bolju budućnosti (SBB) Mirsad Đonlagić i Stranke demokratske akcije (SDA) i Amir Fazlić. Zakon, naime, predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima oko 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju. 

Predviđeno je i uspostavljanje i fondova, te bi se javni RTV servisi primarno finansirali prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH. 

 S dnevnog reda ove sjednice skinut je i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka BiH za 2015. godinu, kao i Informacija o iseljeništvu, čij je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.