VIJESTI

Emir Balić svjetskoj javnosti pričao o skokovima sa Starog mosta

Legendarna mostarska lasta kao gost na BBC-ju

M. Sm.

27.6.2016

Da su skokovi sa Starog mosta i legendarni skakači s ovog UNESCO-ovog spomenika neiscrpna tema za medije širom svijeta, potvrđuje gostovanje najtrofejnije mostarske laste Emira Balića u emisiji „Outlook“ najvećeg svjetskog emitera „BBC World Servicea“.

Tako je Balić, kako nam je rekao, svjetskoj javnosti predočio najzanimljivije detalje iz svoje više od pola stoljeća duge skakačke karijere, a govorio je i o tradicionalnim skokovima, o svom Mostaru, Neretvi i ljudima.

- Posebno ih je zanimao nekadašnji Mostar i tradicija skokova, pa sam kazao da ćemo ove godine imati jubilarne 450. skokove sa Starog mosta. Kazao sam i da su skokovi ubilježeni u enciklopediji svjetske fizičke kulture i da su međunarodna manifestacija svjetskog glasa - kazao nam je Balić.

Naglasio je da je BBC-jevom novinaru kazao da je skok s Mosta, zapravo, let i da čuvenu mostarsku lastu na sličan način u svijetu još samo izvode skakači u Akapulku.

 - Govorio sam i o rušenju Starog mosta, o činjenici da su 23 skakača poginula u ratu, ali i o brojnim drugim stvarima i zanimljivostima. Osim što je ovo za mene lično veliko priznanje, raduje me i što sam opet bio u prilici govoriti svijetu o lijepim stvarima u Mostaru - rekao nam je Balić.