BIH

ŠOKANTNI IZVJEŠTAJI SA UKCS-a: Milionska oprema sakupljala prašinu dok su pacijenti ležali na krvavim krevetima

Šta su otkrili finansijski inspektori

Autor:K. KEŠMER

27.6.2016

Zbog duga koji dostiže jezivih 100 miliona maraka, Finansijska policija FBiH posljednjih nekoliko dana započela je detaljni inspekcijski pregled Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS), a, kako nam je potvrđeno, prvi dio kontrole - fizički popis, koji podrazumijeva obilazak svih klinika i prostorija, završen je. Slijedi detaljno češljanje dokumentacije o kupovini svega što je ušlo u UKCS, kao i svih finansijskih izvještaja.

Haotično stanje

Potvrdio je to za „Avaz“ i specijalista Amer Ovčina, uposlenik UKCS-a, koji je bio član komisije koju je direktorica dr. Sebija Izetbegović oformila da bi pomogla inspektorima Finansijske policije, s obzirom na specifičnost opreme koja se nalazi u raznim klinikama. Osim Ovčine, komisiju su činili doktorica Ilirija Karabdić-Hadžibećiri, dr. Bosanko Horozić te medicinska sestra Admira Stojkanović.

Ovčina nam je potvrdio da su šokirani onim što je otkriveno na pojedinim klinikama, iako su dugogodišnji uposlenici najveće zdravstvene ustanove u BiH. Inspektori su zajedno s članovima komisije zatekli haotično stanje u skoro svih klinikama.

- Bitno je istaći da su pacijenti bili uskraćeni za normalne usluge, naprimjer, na klinikama za hematologiju i endokrinologiju. Na Hematologiji su najteži pacijenti, a tamo su dušeci na kojima su ležali bili krvavi, kreveti su poljski, nehumani, nisu za čovjeka. Muškarci i žene bili su u istim sobama. Reorganizacijom smo to odmah isprebacivali i dali smo im uvjete dostojne čovjeka. Na drugim klinikama, koje su lakše, kao, naprimjer, na Klinici za uho, grlo, nos, sve je novo, iako tamo pacijenti budu vrlo kratko. Uživali su glamur. Moralo se gledati na prioritete, prvo opremati klinike s teškim bolesnicima - navodi Ovčina.

amer-ovcina

Ovčina: Šokirani smo

Fizičkim popisom ustanovljeno je da je u UKCS uneseno puno opreme koja nikada nije iskorištena, a masno je plaćena. Iako je evidentirana, nije bilo moguće saznati kojoj klinici oprema pripada i kako je ili zbog čega kupljena. Jedan od takvih primjera, koji su članovi komisije i inspektori zatekli, jesu bolnički kreveti koji su plaćani između 32 i 100.000 KM, a koji stoje u skladištu, dok je zbog bezuvjetnog i nehumanog smještaja Klinika za hematologiju kod pacijenata dobila naziv „koncentracioni logor“.

kreveti-u-magacinu

Nove lagerovani kreveti u skladištu

Članovi komisije su ranije istakli primjer da na krevetu s vagom za intenzivnu njegu, koji košta 32.000 KM, spava dežurni ljekar. Soba je zaključana i van upotrebe, a na pojedinim klinikama pacijenti su smješteni u krevete koji ne zadovoljavaju ni najniže standarde. Nađeni su i aparati koji se ne mogu prikopčati na električnu mrežu.

Zastarjela oprema

- Kupovani su aparati za koje nema potrošnog materijama, što znači da oni onda postaju neiskoristivi. Ili, naprimjer, kupi se aparat, pa se tek onda kreće s edukacijom osoblja. Tako je 2011. kupljen PET CT aparat, koji je koštao 6,5 miliona KM. Dvije godine je stajao u magacinu jer se osoblje obučavalo i sad, kada je u funkciji, on je već zastario - kaže Ovčina. 

To su, kako kaže on, samo neki od primjera koji su šokirali i same uposlenike UKCS-a.

- Kada se sve to pogleda, vidi se da politika vođenja nije bila dobra. Menadžment nije pravio prioritete - ističe Ovčina.

Inspektori nisu došli na poziv direktorice

Ovčina naglašava da Finansijska policija u UKCS nije došla na poziv direktorice Izetbegović, već samoinicijativno.

sebija

 Izetbegović: Oformila komisiju

- Tek nakon što su došli kod direktorice, ona je oformila komisiju koja im je trebala pomoći. I mi smo svoj posao završili. Oni će dalje nastaviti pregledati dokumentaciju, knjigovodstvo, finansije... - ističe Ovčina.