BIH

VIŠEGRADSKI MONSTRUM Oliver Krsmanović ne smije napuštati adresu stanovanja

Zločinac pod stalnom kontrolom i nadzorom Suda

Al. B.

27.6.2016

Zarobljavanje civila, premlaćivanja, mučenja, ubistva koja je počinio sa svojim bratom po zločinu Milanom Lukićem nisu bili dovoljni za njegov smještaj iza rešetaka. Barem tako misli Oliver Krsmanović, jedan od višegradskih monstruma, koji za 18 godina koje će provesti u zatvoru krivi „lažne Bakirine svjedoke“ i „Srbe koji su za pare svjedočili“. 

Policija provjerava

Kada je, u oktobru 1992., u zasjedi kod kafane „Amfora“ čekao, a potom iz autobusa izvodio putnike iz Sjeverina, koji su zvjerski pretučeni u banji „Vilina vlas“, što je zabilježeno i na fotografijama koje su zgrozile svijet, kada je ubijao radnike višegradske „Varde“, odvodio u smrt putnike iz voza u Štrpcima i mnoge druge nevine ljude, vjerovatno je očekivao epolete na svojim ramenima ili status heroja. 

Danas ovaj zlikovac broji sate do odlaska u ćeliju, a društvene mreže jedini su način da se obrati malobrojnima koji ga još smatraju „višegradskim herojem“ i „srpskom legendom“. Krsmanović je pod stalnom kontrolom i nadzorom Suda BiH, a restriktivnim mjerama zabrane spriječeno je njegovo bilo kakvo kretanje dalje od adrese na kojoj stanuje. Tako su nam kazali u Sudu BiH, nakon protesta porodica žrtava i našeg pitanja zbog čega je ovaj zločinac na slobodi. 

oliver-krsmanovic-rat

Počinio monstruozne zločine

U odgovoru iz Suda BiH navedeno je da su mjere zabrane izrečene još nakon donošenja prvostepene presude 31. avgusta 2015. godine. Iz Suda BiH pojašnjavaju da vijeće Apelacionog odjeljenja nije imalo zakonski osnov da u žalbenom postupku određuje ili pooštrava mjere, određuje pritvor, ako takva mjera ranije nije bila na snazi. 

- Određeno je da se optuženom Oliveru Krsmanoviću zabranjuje napuštanje adrese stanovanja, ulice Užičkog korpusa broj 50, te da se njegovo kretanje ograničava isključivo na njegov dom. Mjesto boravišta optuženi ne može napustiti bez prethodnog odobrenja ovog suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivično-pravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH - navode iz Suda BiH. 

Nadalje, kažu da je određeno da nadležna Policijska stanica Višegrad organizira obilazak optuženoga jednom dnevno radi provjere poštuje li on izrečenu mjeru te da pismenim putem po svakoj izvršenoj provjeri izvještava Sud BiH. 

Postupak izvršenja 

U dopisu se ističe da je 21. juna donesena naredba da se nad Krsmanovićem izvrši kazna zatvora u trajanju od 18 godina i da je predmet u postupku izvršenja. Mogućnost njegovog bijega u ovoj situaciji se ne može ni razmatrati, jer su poduzete sve mjere da do toga ne dođe, poručili su iz Suda BiH.

Oduzete mu sve isprave

- Prema optuženome je određena i mjera zabrane putovanja, naređeno je da se od Olivera Krsmanovića privremeno oduzimaju sve putne isprave te se zabranjuje izdavanje novih pasoša, kao i korištenje lične karte za prelazak državne granice. Ove mjere izvršit će Granična policija BiH, na način da će osigurati unošenje ove zabrane u Glavni centar za obradu podataka - navodi se u odgovoru Suda BiH.