VIJESTI

SAZNAJEMO Prolongirana odluka o kreditu za BiH

Pismo namjere stiže nekoliko dana kasnije

Autor:A. Du.

27.6.2016

Pismo namjere BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koje je nedavno usaglasilo Fiskalno vijeće BiH, najkasnije bi do srijede trebalo biti upućeno bh. vlastima na potpisivanje, saznaje "Dnevni avaz".

Kako nam je preneseno, ovo pismo je u proteklim sedmicama bilo na tehničkim doradama u Vašingtonu te je prvobitno, prošlog petka, trebalo biti dostavljeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, zatim državnom i entitetskim ministrima finansija te drugima članovima Fiskalnog vijeća BiH na potpisivanje.

- Iz MMF je stigla vijest da će se sve prolongirati za dva do tri dana, pa će tako i sjednica Odbora izvršnih direktora MMF-a, umjesto 13., biti održana 15. jula. Na njoj se očekuje odobravanje kredita za našu državu u iznosu od 1,075 milijardi KM - kazao nam je naš izvor uključen u ovaj proces. 

Prvu tranšu novog kredita BiH bi mogla dobiti već krajem jula. 

Nema informacija da je ova kraća odgoda vezana za blokadu evropskog puta, iako su domaće vlasti izrazile zabrinutost da bi se, ako se opstrukcije nastave, sve moglo odraziti na već dogovoreni kredit.  

S MMF-om je dogovoren aranžman s veoma povoljnim uvjetima, grejs periodom od četiri i po godine, a posljednja tranša trebala bi biti otplaćena nakon 13 godina.

Usaglašeno je da će novi aranžman s MMF-om donijeti finansijsku stabilnost svih nivoa vlasti u BiH i da mora biti popraćen reformama, odnosno služiti kao podrška implementaciji Reformske agende.