BIH

PJEŠKE DO SREBRENICE Mehmed rahmetli suprugi u snu obećao da će proučiti Fatihu komandantu Izetu Naniću

Marš mira

Autor:(Dž. Č.)

27.6.2016

Mehmed Bašigovac, rodom iz Kalesije, odlučio se na herojski pothvat kako bi odao počast žrtvama Srebrenice. Rodom iz Kalesije, nikada nije bio u cazinskoj Krajini, odlučio se da upravo iz herojskog grada Bužima, preko Cazina dalje prema Bihaću krene na put prema Srebrenici, mjestu najvećeg genocida nas Bošnjacima.

Kako piše Cazin.net, glavni razlog zašto se Mehmed odlučio na ovaj daleki put jeste njegova rahmetli supruga Nermina.

- Moja supruga Nermina je umrla od karcinoma prošle godine u septembru. U snu prije nekoliko dana usnio sam suprugu kako mi "govori" da trebam iz Bužima ove godine krenuti na Marš mira i da trebam proučiti Fatihu Izetu Naniću. Obećao sam u snu da će biti tako. Ni sam ne znam otkud da mi dođe taj san. Nakon što sam usnio nju, u snu mi se "ukazao" i sam Izet Nanić - govori je Bašigovac.

Nakon starta Marša mira iz Bužima, jučer je Mehmed stigao u Cazin. Ekipa portala Cazin.net ga je dočekala u centru Cazina, s obzirom, kako kaže, da nikada nije bio u Cazinu. Obezbijedili su mu doček, hranu i prenoćište kako bi mu boravak u ovom gradu ostao u lijepom sjećanju.

Mehmed je jučer, ranim jutrom, nastavio put prema Srebrenici. Mole se svi humani ljudi dobre volje da, ako sretnu ovog čovjeka, ponude mu hranu, piće i prenoćište kako bi što lakše izdržao na dalekom putu do Nezuka kada bi se 8.jula pridružio tradicionalnom Maršu mira prema Srebrenici.