VIJESTI

KORMAK U NEUMU: NAFF je festival koji na zdrav način oblikuje mlade

Američka ambasadorica prisustvovala svečanom otvorenju

M. Sm.

27.6.2016

Jedan od najvažnijih kulturnih događaja u BiH - Festival animiranog filma NAFF preksinoć je službeno otvoren pred prepunim gledalištem ljetne terase hotela „Sunce“ u Neumu, a do 1. jula bit će prikazano ukupno 75 ostvarenja iz cijelog svijeta, od čega 55 u konkurenciji te 20 u programu „Panorama“. 

Posebno priznanje

Ceremoniji otvaranja 11. izdanja NAFF-a, čiji je visoki pokrovitelj član Predsjedništva BiH Dragan Čović, prisustvovali su brojni uglednici, među njima Morin Kormak (Maureen Cormack), ambasadorica SAD u BiH, koja je glavni pokrovitelj festivala, i Džonatan Mur (Jonathan Moore), šef Misije OSCE-a u BiH.

neum-kormak

Kormak: Važnost animacije

Obrativši se prisutnima, Kormak je naglasila važnost animacije u umjetničkom, ali i u odgojnom smislu te je odala posebno priznanje NAFF-u kao festivalu koji, kako je rekla, na jedan zdrav način oblikuje mlade ljude i naraštaje koji će stvarati budućnost.

- Na festivalu je i sedam američkih filmova, pet u službenom dijelu programa, dva u programu ''Panorama'', i raduje me da imam priliku pogledati ih ovdje, u Neumu - izjavila je Kormak.

Direktor festivala Jurinko Rajič zahvalio je svima koji su kroz 11 godina omogućili da neumska festivalska priča održi svoj kontinuitet, a posebno je istakao činjenicu da su ove godine u Neum stigli autori iz SAD, Rusije, Francuske, Brazila, Hrvatske, Srbije, Švicarske, pa čak s dalekog Tajvana.

Puno obećava

Upravo je Mur istakao da na poseban način želi čestitati porodici Rajič na tome što su, kazao je, uspjeli od jedne male priče stvoriti ugledni festival, čija budućnost puno obećava. Misija OSCE-a je partner festivala već drugu godinu zaredom.

Inače, projekcije filmova se, osim u Neumu, održavaju u Posušju, Mostaru, Cetinju i Stonu.

U žiriju i oskarovac

O najboljim filmovima festivala odlučit će žiri u sastavu: Mirsad Purivatra, Maja Lasić, Goran Milić, oskarovac, Tomas Stelmah (Thomas Stellmach) i Ramon Lopez Seko de Hera (Seco de Herra).