SPORT

NAKON PORAZA OD ČILEA Messi se oprašta od nacionalnog dresa!

Sinoć odigrana finalna utakmica Copa Americe

Redakcija

27.6.2016

Nakon jučerašnjeg poraza od reprezentacije Čilea, najbolji strijelac Argentine, Lionel Messi, oprostio se od nacionalne selekcije za koju je igrao 11 godina.

U finalnoj utakmica Copa Americe odigranoj sinoć, Čile i Argentina su odigrali bez golova, a pobjedu su Čileanci izvojevali nakon boljeg izvođenja penala i to rezultatom 4:2.

Regularni tok završen je 0:0, ali ne i bez uzbuđenja. Po crveni karton su na obje strane zaradili Diaz i Rojo, a sudac je podijelio još mnoštvo žutih kartona.

Vidal (Čile) i Messi (Argentina) promašili su u prvoj seriji, uslijedila je serija golova na obje strane (za Čile – Aranguiz, Castillo i Beausejour, za Argentinu – Mascherano i Aguero), dok je Biglia promašio u četvrtoj seriji. Pobjedu je Čileu u zadnjem penalu donio Silva.

Naime, nakon bolnog poraza od Čilea Messi je, sa samo 29 godina, najavio oproštaj od reprezentacije, prenosi Marca.

- Donio sam odluku. To to to, puno sam pokušavao, trudio se, ali tako se trenutačno osjećam. Jako je tužno da nam se to opet događa, a još sam ja promašio važan jedanaesterac. Trudio sam se tako mnogo, kako bi bio prvak sa Argentinom, ali jednostavno nije išlo - priznao je strijelac 55 golova u reprezentativnom dresu.

Messi je za Argentinu igrao 11 godina te je sakupio 113 mečeva. Nastupao je na četiri Copa Americe i tri Svjetska prvenstva. Izgubio je četiri finala i to na Copa Americi (2007, 2015 i 2016) i Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014.

Silno je Messi želio trofej s reprentacijom, ali nije uspio...

Vrlo brzo nakon što je kao 13-godišnjak stigao u Barcelonu uočili su Španci njegov grandiozni talent i u nekoliko navrata mu nudili da igra za njihovu reprezentaciju. Da je prihvatio, vjerovatno bi sad imao u kolekciji i naslov svjetskog i evropskog prvaka te možda više ne bi bilo dileme oko toga ko je najbolji nogometaš svih vremena.

Međutim, ostao je vjeran svojoj domovini ponavljajući kako želi igrati isključivo za Argentinu. I igrao je, punih 11 godina tokom kojih se nakupilo previše gorčine i bolnih poraza. Sinoć je poručio kako to više ne može podnijeti...