LIFESTYLE

MEXICO Radnici kopali ulicu i pronašli skelet mamuta star 12.000 godina

Paleontolozi oduševljeni

Autor:(Dž. Č.)

27.6.2016

Radnici koji su kopali prometnu ulicu u meksičkom gradu Tultepek kako bi uradili drenažu, oduševili su paleontologe kada su pronašli skelet mamuta.

Na osnovu analize skeleta utvrđeno je da je bio visok 4,9 metara i težak oko 10 tona. Eksperti su izjavili kako je ova džinovska vrsta izumrla prije 12.000 i 14.000 godina, a ostaci su ostali u tlu samo nekoliko metara ispod nove civilizacije, prenose mediji. 

Radovi na uklanjanju skeleta su počeli u aprilu i skoro je u potpunosti uklonjen. Proces je tekao sporo jer su eksperti prvo morali pažljivo da uklone prašinu staru hiljadama godina, a kosti su pritom morale da ostanu netaknute. 

Pronađene su i kosti rebara, nogu i kičme zbog čega vjeruju da je mamut doživio strašnu sudbinu. Paleontolozi vjeruju da su ga ljudi isjekli i odnijeli njegovo meso i kožu. Imao je između 20 i 25 godina kada je umro. Pretpostavljaju da se zvijer zaglavila u mulju, a da su njegove dijelove tijela odnijele i druge životinje. 

Pripadao je vrsti Mammuthus Columbi, odnosno porodici mamuta koji se živjeli u Sjevernoj i Centralnoj Americi. Samo na području Meksiko Sitija (Mexico City) pronađeno je 50 ostataka mamuta.