GLOBUS

PREMIJERKA ŠKOTSKE: Velika Britanija za koju smo glasali 2014. godine više ne postoji!

Reakcije nakon referenduma

(Al. Ti.)

26.6.2016

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon poručila je da Velika Britanija u kojem je većina građana Škotske 2014. godine odlučila ostati “više ne postoji”, nakon odluke o napuštanju EU, prenosi Yahoo News.

“Velika Britanija u kojem je Škotska izglasala svoj ostanak 2014. više ne postoji”, Sturgeon je rekla BBC-u, te dodala kako je drugi referendum za nezavisnost “vrlo vjerovatan”.

“Ovo neće biti obično ponavljanje referenduma iz 2014. Kontekst i okolnosti dramatično su se promijenili”, rekla je.

Škotska je 2014. izglasala ostanak s 55 : 45 posto glasova. Ali najnovije istraživanje pokazalo je kako sada 52% ispitanika želi prekid s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

To je posljedica historijskog referenduma, Brexita, u kojem je Velika Britanija izglasala napuštanje EU s glasovima 52 : 48, ali 62 posto Škota glasalo je za ostanak.

Samo par sati nakon objave rezultata Brexita, Sturgeon je izjavila kako će se unutar dvije godine održati novi referendum o nezavisnosti, te da želi sudjelovati u nadolazećim pregovorima Ujedinjenog Kraljevstva s Briselom.

“Ono što će se dogoditi sa Velikom Britanijom je da će doći do izrazito štetnih i bolnih posljedica… A ja želim pokušati zaštititi Škotsku od toga”, izjavila je Sturgeon, predsjednica Škotske Nacionalne Stranke (SNP), koja se zalaže za nezavisnost.

U vezi mogućeg položaja Škotske u pregovorima s Briselom, te da li će se morati pridružiti poput bilo koje druge nove države članice, Sturgeon je izjavila: “Ovo nije odluka o tome da Škotska napušta Uniju… ovo će u stvari biti odluka da Škotska ostaje.”

“Naš je argument da mi ne želimo napustiti Evropsku Uniju. Nije da mi želimo otići pa se onda ponovo vratiti.”, izjavila je škotska premijerka.

Uz to je upozorila i budućeg premijera Velike Britanije da ne stavlja veto na novo škotsko glasanje o nezavisnosti.

“Mislim kako bi ljudima u Škotskoj tako što bilo potpuno neprihvatljivo.”